Amerika támadó fegyvereket sem adna Izraelnek, ha az IDF bevonul Rafahba

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy kormánya nem fogja támogatni Izraelt, és nem fog támadó fegyvereket biztosítani számára, ha az offenzívát indít a Hamász ellen Rafah lakott részein.

„Világossá tettem Bibinek (Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek) és a háborús kabinetnek” — mondta Biden a CNN-nek adott interjúban, hogy „nem kapják meg a támogatásunkat, ha ezekbe a lakott központokba mennek”.

Az interjúban Biden a korábbiaknál is keményebben fogalmazott a Rafahban végrehajtandó esetleges izraeli katonai művelettel kapcsolatban, miközben Washingtonban aggodalmak merültek fel amiatt, hogy Izrael kijelentette, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetései ellenére eltökélt abban, hogy bevonuljon a sűrűn lakott dél-gázai Rafahba, hogy azt megtisztítsa a civil lakosság között bújkáló Hamász-terroristáktól.

„Világossá tettem, hogy ha bemennek – Rafahba még nem mentek be – akkor nem szállítok olyan fegyvereket, amelyeket korábban Rafah és az ezzel a problémával foglalkozó városok kezelésére használtak”

– mondja Biden, azzal érvelve, hogy az IDF által a hét elején indított hadművelet a rafahi határátkelőre korlátozódott, még akkor is, ha „ez problémákat okoz Egyiptommal… amellyel nagyon keményen dolgoztam azon, hogy biztosítsuk a kapcsolatunkat és a segítségünket”.

„Civilek haltak meg Gázában ezeknek a bombáknak és más módszereknek következtében, amelyeket Izrael lakossági központok ellen irányít” – mondta Biden, utalva azokra a 2 000 kilós bombákra utalva, amelyeknek átadását Izrael számára kormánya a múlt héten tartotta vissza.

Biden tisztázza, hogy az Egyesült Államok továbbra is ellátja Izraelt a Vaskupola rakétaelhárító eszközökkel és más védelmi fegyverekkel, hogy a jeruzsálemi vezetés képes legyen reagálni a térségbeli ellenfelek támadásaira, például a múlt hónapban Iránból érkező masszív rakéta- és dróntűzre.

„De ez egyszerűen helytelen. Nem fogunk fegyvereket és tüzérségi lövedékeket szállítani”

– állítja Biden.

Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke és Mitch McConnell, a szenátus szintén republikánus kisebbségi frakcióvezetője határozottan kifogásolták Joe Biden amerikai elnök múlt heti, a bombák átadásával kapcsolatos, eddig precedens nélküli döntését mondván, hogy a lépés

„szembemegy az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatás időben történő átadásáról szóló biztosítékokkal”.

A Bidennek küldött közös levélben a vezető republikánus törvényhozók megjegyzik, hogy a lépés ugyan nem befolyásolja a kongresszus által nemrég elfogadott, Izraelnek nyújtott több milliárdos katonai segélyt, de azt mondják, hogy

„az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatás sürgős prioritás, amelyet nem szabad késleltetni”.

„Ezek a közelmúltbeli sajtójelentések és a kritikus fegyverszállítmányok szüneteltetése megkérdőjelezi az Ön ígéretét, hogy az Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége továbbra is sziklaszilárd marad” – írják.

Johnson és McConnell azt mondják, hogy csak a médiából értesültek a késedelemről, és felszólítanak arra, hogy az amerikai nyilvánosságot tájékoztassák „ezen felülvizsgálatok természetéről, időzítéséről és terjedelméről”.

Amerika tényleg szüneteltetett egy fegyverszállítmányt Izraelbe Rafah miatt

Még mindig nincs egyetértés Izrael és Amerika között a rafahi invázió kérdésében.