Elképesztő ajánlattal állt elő Amerika, ha Izrael letesz a Hamász kiírtásáról

Minimum terrorpárti Hamász-támogatónak kell lenni ahhoz, hogy az ember ne háborodjon fel a Biden-kormány legújabb lépésén, miszerint az Egyesült Államok felfüggeszti az Izraelnek átadandó fegyverszállítmányokat, amennyiben a zsidó állam nem tántorít tervétől, hogy a Hamász palesztin terrorcsoport kiírtása érdekében bevonuljon a Gázai-övezet sűrűn lakott rafahi részébe. A lépés komoly arculcsapás Amerika legfontosabb és hűséges közel-keleti szövetségesének, és ha mindez nem volna elég, az amerikai vezetés újabb lépéssel duplázott rá a cinizmusra: ha Izrael eláll a nagy ellentmondást kavaró (ám a terrorizmus elleni küzdelem szempontjából elkerülhetetlen) rafahi bevonulástól, olyan titkosszolgálati információkat adnak át a zsidó államnak, mely felfedi a hírhedt terroristavezér, Yahya Szinwar hollétét.

A Biden-kormányzat állítólag felajánlotta Izraelnek, hogy „érzékeny információkat” ad Izraelnek a Hamász magas rangú vezetőinek hollétéről, ha Izrael hajlandó elállni a Gáza legdélebbi városában, Rafahban régóta ígért nagyszabású katonai művelet végrehajtásától. A Biden-kormányzat állítólag azt is elmondta, hogy a terrorcsoport által használt gázai titkos alagutak helyéről is tud információt adni.

A The Washington Post négy meg nem nevezett forrást idézve azt állítja, hogy az Egyesült Államok

„értékes segítséget ajánl Izraelnek, ha az visszafogja magát, beleértve érzékeny hírszerzési információkat, amelyek segítenek az izraeli hadseregnek a Hamász-vezetők tartózkodási helyének meghatározásában és a csoport rejtett alagútjainak felkutatásában”.

A jelentés szerint a kormányzat azt is felajánlotta, hogy segít azon sátortáborok felállításában, mely a Rafahból evakuált palesztinok számára nyújtanának menedéket, és segítséget nyújt a humanitárius segélyek eljutásához szükséges infrastruktúra kiépítésében.

Egy, a megbeszéléseket ismerő, szintén meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztviselőt idéztek, aki szerint Izrael biztosítékokat adott arra, hogy az Izraeli Védelmi Erők csapatai nem lépnek be Rafahba, mielőtt a Gázában zajló háború közepette az ott menedéket kereső mintegy 1 millió palesztin közül mintegy 800 ezret evakuálnak.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby csütörtöki tájékoztatóján tett megjegyzései összhangban voltak a jelentéssel, bár megjegyezte, hogy ilyen hírszerzési információkat már átadtak Izraelnek.

„Valóban segíthetünk nekik abban is, hogy célba vegyék a vezetőket, köztük a Hamász vezetőjét, Yahya Szinwart” – mondta.

A Washington Post jelentése azután jelent meg, hogy két, az ügyet ismerő tisztviselő pénteken azt mondta a The Times of Israel című izraeli lapnak, hogy Sinwar nem Rafahban rejtőzik, hivatkozva a hírszerzés közelmúltbeli értékeléseire, amelyek a Hamász-vezetőt a Khan Júnisz térségében lévő földalatti alagutakban helyezték el.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hónapok óta ígéretet tett arra, hogy nagyszabású offenzívát indít Rafahban, azzal érvelve, hogy a művelet elengedhetetlen a Hamász legyőzéséhez, amelynek a megmaradt hat aktív zászlóaljából négy a városban található.

A hét elején Izrael hadműveletet indított a rafahi átkelő palesztin oldalának elfoglalására, amelyet terrorista célokra használtak. Az átkelőt azóta lezárták, és Izrael nem adta meg az ütemtervet arra vonatkozóan, hogy mikor nyitják meg újra a segélyszállítmányok átadására.

A Fehér Ház pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok nem hiszi, hogy az akció egy széles körű katonai művelet lenne a zsúfolt város lakossági központban, ami Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetése szerint arra késztetné, hogy leállítsa az Izraelnek szánt támadófegyver-szállítmányokat.

A múlt héten már visszatartott egy nagy teherbírású bombaszállítmányt attól való félelmében, hogy azokat Rafahban használják majd.

A biztonsági kabinet csütörtökön megszavazta a rafahi művelet mértéktartó kiterjesztésének jóváhagyását, aminek célja, hogy a Washington által elfogadható keretek között maradjon.

Netanjahu: Ha Izraelnek egyedül kell maradnia, akkor egyedül fog maradni

Az izraeli miniszterelnök keményen visszaszólt a zsidó államnak szánt fegyverszállítmányokat leállító Joe Bidennek.