Veszélyben az amerikai-izraeli kapcsolat a gázai terrorellenes műveletek miatt

Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat vezető tanácsadói „közelebb kerültek a szakításhoz” Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a gázai háború miatt, és már nem tartják őt „produktív partnernek” – írja a Washington Post „hat, a beszélgetéseket ismerő személyre” hivatkozva.

Biden tanácsadói a jelentés szerint arra bátorítják az elnököt, hogy az izraeli vezetővel szembeni „növekvő frusztráció” közepette határolódjon el Netanjahutól, és „nyilvánosan kritikusabban viszonyuljon a miniszterelnökhöz országa gázai katonai művelete miatt”, miközben Biden azért továbbra is támogatná Izraelt.

Biden az elmúlt napokban a legélesebb bírálatokat fogalmazta meg Izraellel szemben, többek között „túlzónak” nevezte az október 7-ét követő gázai válaszlépéseket.

A Fehér Ház egyik vezető tisztségviselője pénteken a Michigan állambeli Dearbornban arab amerikai vezetőkkel tartott találkozón azt is mondta, hogy

„nincs bizalom” a jelenlegi izraeli kormány iránt.

Az Egyesült Államok ellenzi Izrael tervezett offenzíváját Rafahban is, a Hamász utolsó gázai fellegvárában. Az izraeli katonai vezetés szerint a dél-gázai terület a Hamász terroristáitól való megtisztítása nélkül nem lehet terrormentesíteni a Gázai-övezetet.

Futni hagyhatják a Hamász vezetőjét, cserébe a túszokért

Állítólag Izrael kész futni hagyni Jahja Szinwart és Mohammed Deifet, cserébe az összes túsz elengedéséért és a Hamász kormányzat megszüntetéséért.

A Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője ma az NBC Newsnak azt mondta, hogy „egyre nagyobb a szakadék az USA és Izrael között”, különösen a lehetséges rafahi hadművelet miatt. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy nem támogatnának egy IDF-műveletet a városban, amíg a civilek védelmére vonatkozó átfogó terveket nem készítettek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Fox News vasárnapi műsorában elmondta, hogy nem beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, amióta az „eltúlzottnak nevezte katonai válaszlépésünket”.

Biden csütörtök este azt mondta, hogy Izrael gázai hadjárata „túlzás”.

Netanjahu az interjúban is kitartott amellett, hogy a Hamász megdöntése és az összes túsz hazahozatala „nem zárja ki egymást”, és hogy a túszok visszaszerzésének módja egy „tartós katonai erőfeszítés”.

Kitalálja hol találták meg a Hamász titkos adatközpontját?

Nem máshol, mint a Hamászsimogató ENSZ-szervezet gázai székháza alatt!