Kitalálja hol találták meg a Hamász titkos adatközpontját?

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő, kétes hírű ügynökségének, a közismert nevén UNRWA-nak a Gázai övezetben található központja alatt rejtette el a Hamász terrorcsoport az egyik legjelentősebb eszközét – derítette ki az izraeli hadsereg palesztin foglyok kihallgatásán kapott információk nyomán.

A földalatti adatközpontot – elektromos helyiséggel, ipari akkumulátortelepekkel és a számítógépes szervereket működtető Hamász-terroristák lakóhelyével együtt – pontosan olyan hely alatt építették, ahol Izraelnek kezdetben eszébe sem jutna keresni, nemhogy egy légicsapás célpontjává tenni.

A szerverfarm leleplezése olyan vádak közepette történt, amelyek az UNRWA és a Gázai övezetet uraló terrorcsoport közötti összejátszásról és az 1948-as és 1967-es háborúk palesztin menekültjei és leszármazottaik számára jóléti és humanitárius szolgáltatásokat nyújtó ENSZ-szervezet összefonódásáról szólnak.

Izrael a múlt hónapban jelezte, hogy kiderült az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének 12 munkatársa részt vett a Hamász vezette terroristák október 7-i mészárlásában, akik 1 200 embert öltek meg és 253 túszt ejtettek a gyilkos ámokfutásban.

A vádak nyilvánosságra kerülése óta a múlt hónap végén az UNRWA több támogat országa is bejelentette a finanszírozás befagyasztását, így az ügynökség heteken belül leállíthatja működését Gázában és a Közel-Kelet más részein.

Az azonban, hogy az IDF nemrégiben fedezte fel a Hamász adatközpontját, miközben az UNRWA fokozott ellenőrzés alatt áll, úgy tűnik, csupán véletlen egybeesés.

Az UNRWA gázai központja Gáza város előkelő Rimal negyedében található, egy olyan területen, ahol az IDF korábban már működött, felszámolta a helyi Hamász-zászlóaljat és kivonta csapatait.

A Gázavárosban indított első szárazföldi offenzíva idején a hadsereg nem talált rá a Hamásvz adatközpontjára, és nem is tudott róla sokat. De az új hírszerzési információk, amelyek elsősorban az elfogott terroristák, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat általi kihallgatásaiból kerültek elő, segítettek meghatározni, hogy hol kell azt keresni.

Az újságírók a Jáhálom elit harci mérnöki egységek, a Saldag és a Házán egységek katonáinak kíséretében léptek be a feltárt alagútjáratba.

A 700 méter hosszú alagút első szakasza, néhány tucat méter a Hamász jellegzetes betonívekkel és homokpadlóval, viszonylag jellegtelen, hasonlóan a több száz kilométernyi földalatti járathoz, amelyet a terrorcsoport a Gázai övezetben épített.

Az átjárónak több más elágazó ösvénye is van, a Times of Israel riporterei által követett útvonal egy kis lyukhoz vezetett, amelyen átmászva egy nagy folyosó tárult fel padlóburkolattal, falicsempékkel, légkondicionálóval és világítótestekkel.

A folyosó a Hamász katonai szárnyának, az Al-Kasszam Brigádoknak a logóját viselő plakátokkal volt díszítve, némelyiken az adatközpontot irányító terroristáknak szóló operatív biztonsági utasításokkal.

A Házán szerint az alagútnak ebben a részében a Hamász informatikai és hírszerzési munkatársai felügyelték és irányították az adatközpontot.

A folyosó mentén több helyiség volt, köztük egy konyhasarok, egy tárgyalóterem irodai székekkel, két fürdőszoba és lakóhelyiségek több matraccal. Ez a helyiség közvetlenül egy, az UNRWA által működtetett általános iskola alatt több tíz méterrel található.

A folyosón a csapatok több kis robogót is találtak, amelyeket feltehetően a Hamász használt arra, hogy könnyedén közlekedhessen az alagút létesítményeiben.

Az elektromos helyiségből még néhány tucat méter alagút vezetett a létesítmény szívébe, a Hamász adatközpontjába.

Körülbelül féltucatnyi sor szerverszekrény állt ott, mindegyikben a Hamász működéséhez szükséges számítógépek rackjeivel.

Az IDF tisztviselői úgy vélik, hogy a Hamász a szerverfarmot hírszerzési, adatfeldolgozási és kommunikációs célokra használta. A merevlemezeket és a számítógépek egy részét Izraelbe vitték, hogy a hírszerző hatóságok megvizsgálják, mielőtt az alagútrendszert lerombolnák.

10 tévhit az ENSZ terrorpárti szervezetéről

„Nincs még egy olyan ENSZ-szervezet, amely szinte egy teljes lakosság egészségügyi és oktatási költségeit fedezné – a helyi kormányzat helyett.”