10 tévhit az ENSZ terrorpárti szervezetéről

Az UNRWA velejéig romlott. Ahelyett, hogy segítené a palesztin-izraeli konfliktus megoldását, a palesztinok Izrael elleni háborúját helyesli és állandósítja, ezzel a békét akadályozza — írják véleménycikkükben Dr. Adi Schwartz és David M. Weinberg a jeruzsálemi székhelyű Misgav Nemzetbiztonsági Intézet vezető munkatársai a The Jerusalem Post hasábjain.

Nem meglepő az e heti leleplezés az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségének (UNRWA) munkatársainak bűnrészességéről a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában. Senki számára sem, aki az elmúlt évtizedekben nyomon követte e szervezet aljasságait.

Az sem meglepő, hogy az elmúlt három hónap során az IDF csapatai Hamász-fegyvereket találtak, és terrortámadási alagutakat a Gázai övezet szinte minden UNRWA intézménye – iskolák, klinikák, kórházak és más intézmények – alatt.

Nem, itt nincs meglepetés. Az UNRWA velejéig romlott. Ahelyett, hogy segítené a palesztin-izraeli konfliktus megoldását, a palesztinok Izrael elleni háborúját erősíti és állandósítja.

Ennek ellenére a nyugati vezetők szinte biztosan visszaállítják, sőt hamarosan növelni fogják az UNRWA finanszírozását – mert tévesen – pótolhatatlan, nélkülözhetetlen humanitárius eszköznek tekintik a szervezetet.

Sajnos, semmi sem állhatna távolabb az igazságtól. Íme tíz mítosz az UNRWA-ról, amelyeket le kell rombolni.

A terrort támogató ENSZ-szervezetet jelölné Nobel-díjra egy norvég képviselő

A norvég munkáspárti Asmund Aukrust vagy nem olvassa a híreket, vagy ami rosszabb, még örül is nekik.

1. mítosz: Az UNRWA egy ENSZ-szervezet

Nos, technikailag igen, de valójában az UNRWA egy palesztin szervezet, palesztin alkalmazottakkal és palesztin célokkal.

A Gázában dolgozó 13 000 alkalmazottjának 99%-a palesztin, emellett van egy csekély számú nemzetközi alkalmazott, akik a palesztin korrupciót és az iszlám radikalizmust fedezik.

Az egész egy palesztin bohózat.

Mivel a legtöbb gázai palesztin a Hamászt támogatja, logikus, hogy az UNRWA alkalmazottainak nagy része, ha nem a többsége is a Hamász támogatója. Az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA gázai személyzetének 10%-a azonosíthatóan Hamász vagy palesztin Iszlám Dzsihád aktivista; több százan nyíltan ünnepelték az október 7-i nemi erőszakot és gyilkosságokat; mindemellett legalább 190 UNRWA alkalmazott „megrögzött militáns” – harcosok és gyilkosok, akiknek egyértelműen terrorista múltjuk van.

Ez sokkal több, mint „néhány rothadt alma a kosárban”, ahogyan azt az UNRWA védelmezői a héten mondták.

2. mítosz: Az UNRWA a palesztinok segélyszervezete

Ez már évek óta nem igaz. Az UNRWA kevés élelmiszert vagy humanitárius segélyt nyújt. Költségvetésének túlnyomó többségét palesztin iskolákra és kórházakra fordítja, amelyre a világon sehol máshol nincs példa.

Nincs még egy olyan ENSZ-szervezet, amely szinte egy teljes lakosság egészségügyi és oktatási költségeit fedezné – a helyi kormányzat helyett.

Az UNRWA működteti a megfelelő intézményeket és fizeti a számlákat Gáza egész területén, ahelyett, hogy a Hamásznak gondoskodna az egészségügyről, az oktatásról és a jólétről saját választópolgárai számára. A Hamász az UNRWA-ra és nyugati adományozóira támaszkodik a gázai kormányzat alapvető működtetésében, így a Hamász szabadon építhet terrorista támadó alagutakat és táborozhat földalatti katonai bunkerekben az Izrael elleni háborúra.

Fény a gázai metró végén 6. rész – Örökölhető menekült-státusz

Október 7-e után felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van egy olyan segélyszervezetre, amely abban érdekelt, hogy egyre nagyobb legyen, hogy a menekültek száma soha ne csökkenjen?

3. mítosz: Az UNRWA semleges szervezet

Nem, nem az.

Az UNRWA egy politikai szervezet, amely a palesztin áldozattá válás történetét alakítja, megőrzi és meghosszabbítja a palesztin menekültstátuszt, és az Izrael elleni örökös háborúra nevel, beleértve a palesztin álmokat Izrael elpusztításáról a menekültek „visszatérése” révén.

Az UNRWA az izraeli bűnözésről szóló narratíva legkárosabb mozgatórugója, immár 75 éve és folyamatosan.

Az UNRWA különösen az Izraellel való konfliktust tartja életben azáltal, hogy fiktív menekültstátuszt ad a palesztinok egyre növekvő – a valós menekültlétszámot hússzorosan meghaladó – számának, miközben egyetlen menekültet sem hajlandó tartósan letelepíteni.

4. mítosz: Az UNRWA mérsékelt

Bár a nemzetközi bohócok (sőt az izraeli védelmi intézmény egy része is) évek óta hangoztatják ezt az állítást, ez egyszerűen nem állja meg a helyét. Az UNRWA-t mélyen átitatja és uralja a Hamász, és bizonyosan nem volt szelídítő vagy mérséklő hatása sem október 7-e előtt, sem után, sem október 7-én.

Megfigyelő szervezetek fáradhatatlanul dokumentálják az UNRWA tantermeiben tanított gyűlöletet. A palesztin gyerekek azt tanulják, hogy a zsidók hazugok és csalók, és hogy a zsidók korrupciót terjesztenek, ami a megsemmisülésükhöz vezet. A terroristákat példaképként dicsőítik. Az erőszakra buzdító leckéket minden évfolyamon és minden tantárgyban tanítják, beleértve a matematika és a természettudományok órákat is.

Az UNRWA iskolarendszerében a gyűlölet és az erőszak szisztematikus tanítása elkerülhetetlenül az Izrael elleni palesztin terrorhoz vezet.

Október 7-i támadást méltatja a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet 3 000 tanára

Az UNRWA egyik tanára arra buzdította a gázai civileket, hogy ne törődjenek a figyelmeztetéssel, hogy menjenek el a veszély elől, hanem inkább szolgáljanak emberi pajzsként.

5. mítosz: A gázai palesztinoknak valóban globális finanszírozásra van szükségük a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésére

Abból, amit az IDF az elmúlt három hónapban Gázában felfedezett, nem úgy tűnik, hogy a gázaiak kivételesen rászorulók vagy gyámoltalanok lennének.

Úgy tűnik, hogy a Hamász gázai kormánya tökéletesen képes nagy, kifinomult és drága projektek megvalósítására, a londoni metrórendszerrel vetekedő földalatti alagút- és bunkerhálózatoktól kezdve a legjobb mérnöki szabványok szerint épített ipari fegyvergyárakig, a jól szervezett, kiváló hírszerzési képességekkel és ravasz támadás-tervezési képességekkel rendelkező kommandós egységekig.

A gázai palesztinok nem az alulfinanszírozottság, az alulképzés vagy a szakképzett munkaerő hiánya miatt szenvednek, hanem a prioritások eltorzulásából eredő, saját maguk által okozott sebek miatt.

Évtizedeken át az Izrael elleni háborúskodást helyezték előtérbe saját társadalmuk egészséges építésével szemben. Nyugati útmutatásra (nyomásra) van szükségük a prioritásaik átrendezéséhez, nem feltétlenül több pénzre vagy más segélyre.

6. mítosz: A gázai palesztinoknak az UNRWA-ra van szükségük, hogy életben tartsák őket

Maguk a palesztinok szerint ez nem igaz. Még ha az UNRWA néhány nyugati támogatója az elmúlt napokban fel is függesztette az UNRWA-nak szánt adományokat, a palesztinok által kifejezett legfőbb aggodalom az ügyük globális elismerésének lehetséges megszűnésével kapcsolatos. Sokkal jobban aggódnak a kiváltságos áldozati státuszuk politikai csapása miatt, mint a pénz miatt.

A közösségi médiában több száz bejegyzés és egyéb tanúvallomás jelzi ezt: a gázaiak az UNRWA-t sokkal kevésbé tekintik a szociális szolgáltatások és a gyorssegélyek nélkülözhetetlen szolgáltatójának, mint a palesztin identitás létfontosságú megerősítőjének az Izraellel vívott véget nem érő háborújukban.

7. mítosz: Az UNRWA teljes finanszírozásának azonnali visszaállítása nélkül a gázai palesztinok éhezni fognak

Gázában nincs „súlyos válság” az élelmiszerhez és vízhez való hozzáférés terén. Senki sincs az „éhhalál szélén”. A háború ellenére naponta több száz teherautó érkezik Gázába áruval és üzemanyaggal, az arab és (még mindig) nyugati országok adományai alapján.

A Hamász bizonyíthatóan több millió dollár értékű ilyen ellátmányt koboz el a hadserege és a kivételezett elit számára, ami ellen az UNRWA semmit sem tesz.

De a Gázába irányuló folyamatos áruforgalom folytatódik, még akkor is, ha az UNRWA zsebei egy kicsit kevésbé vannak kitömve.

Helyes: Izrael nem kíváncsi a terrortámogató ENSZ-tisztviselőkre

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismételten súlyos vádakkal illette az UNRWA-t.

8. mítosz: Az UNRWA a leghatékonyabb módja a palesztinok segélyezésének

Nem, természetesen nem az, és nem csak azért, mert az UNRWA hagyja, hogy a Hamász rengeteg áruval elmeneküljön. Vannak sokkal hatékonyabb, kevésbé korrupt és kevésbé durván politikai segélyszervezetek, amelyek közül néhány már jelen van Gázában (és Ciszjordániában), és amelyek mozgósíthatók az UNRWA helyettesítésére. Ide tartozik az USAID, az UNICEF és a Világélelmezési Program.

Bármelyikük elvégezhetné a munkát anélkül, hogy engednének a palesztin szemfényvesztésnek.

9. mítosz: Az UNRWA-t meg lehet javítani

Az UNRWA-nak többre van szüksége, mint egy „sürgős ellenőrzésre”, ahogy az EU vonakodva motyogta a héten, és sokkal többre, mint „fokozott átvilágításra és más felügyeleti mechanizmusokra”, ahogy egy Izrael-barát kongresszusi képviselő követelte.

Az UNRWA-t meg kell szüntetni, hogy Gáza gyorsan megkezdhesse az átmenetet a segélyezéstől a gazdasági fejlődés felé, a népirtó fantáziáktól a béke építése felé.

Természetesen igaz, hogy a jelenlegi munkamegosztás – az UNRWA föld feletti szolgáltatásai, a Hamász terrorista műveletei a föld alatt és az UNRWA létesítményein belül – nem folytatódhat.

Ehhez különböző nemzetközi szereplőkre van szükség, akik képesek produktív ipart és munkahelyeket kialakítani Gázában, és akik képesek a polgári szolgáltatások kiépítését és működtetését irányítani.

A nemzetközi finanszírozásra továbbra is szükség lehet, de azt közvetlenül külföldi kormányoknak és különböző szervezeteknek kell kezelnie, amelyek folyamatos felügyelet és szigorú elszámoltathatóság alatt állnak.

10. mítosz: Háború idején nem megfelelő az UNRWA bezárása

Nem igaz. Most van itt a tökéletes alkalom erre. Ahogy Izrael felszabadítja Gázát a Hamász alól, a nemzetközi közösség megszabadíthatja a palesztinokat az UNRWA-tól. Ezzel egyidejűleg Izrael megszabadulhat az UNRWA-tól és annak problémás izraeli megfelelőjétől, a Kormányzati tevékenységek koordinátorától a területeken (COGAT) való romboló függőségétől.

Ezután következhet a Gázai övezet újjáépítése és megszabadítása a korrupciótól, a romboló indoktrinációtól, a terrorizmus dédelgetésétől és az általános erkölcsi rothadástól, amely túl sokáig megfertőzte a palesztinok nemzetközi segélyezési politikáját.

Izraelellenesség és antiszemita indoktrináció az ENSZ palesztin tankönyveiben

A tankönyvekben azonosított három sajátosság Izrael delegitimizációja, a zsidó állam és a zsidóság démonizálása, valamint a békére való felhívás teljes hiánya.