Fény a gázai metró végén 6. rész – Örökölhető menekült-státusz

városgazdász, újságíró, lakástervező

UNRWA – Az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekülteknek. 1948-ban alapították az ENSZ Közgyűlésének kisegítő testületeként, az UNRWA mandátuma, háromévente időszakosan megújítható; alapítása óta folyamatosan meghosszabbították, legutóbb 2026. június 30-ig. Több, mint 30000 embert foglalkoztat, többségük maga is „palesztin menekült”.

Az UNRWA mandátuma kiterjed az 1948-as palesztin háború és az azt követő konfliktusok miatt kitelepített palesztinokra, valamint leszármazottaikra, beleértve a legálisan örökbe fogadott gyermekeket is. Megalapításakor kb. 700000 arab menekültet tartott nyilván, mára közel 6 millióra nőtt a számuk, mivel ez a menekült-státusz öröklődik.

1948-ban az arab országokból menekült zsidók száma megközelítőleg ugyanannyi volt, mint az araboké, de azokat Izrael állam befogadta, ezzel menekült státuszuk megszűnt.

UNHCR – az ENSZ menekültügyi szervezete, 1950-ben alakult a korábbi ENSZ Segélyezési és Rehabilitációs Hivatalát váltva: 117 országban működik, célja a menekültek jogainak és megfelelő ellátáshoz jutásuknak védelme.  Kb. 6500 embert foglalkoztat szerte a világon. 2021-ben a nemzetközi migránsok száma a becslések szerint világszerte csaknem 281 millió volt.

Amennyiben a menekült valamelyik országban állampolgári jogokat kap, megszűnik a menekült-státusza, kivéve, ha palesztin.

Nem jogosult a menekültstátuszra az, aki béke elleni vagy háborús bűncselekményt követett el – vagyis a terroristák nem tekinthetők menekülteknek, kivéve, ha palesztinok.

Az UNRWA működését kezdetben négy, ma már 28 állam kormánya finanszírozza (Magyarország nincs közöttük), korábban pénzeszközeinek nagy része az Egyesült Államoktól és az Európai Bizottságtól származott, 2019-ben a több, mint egy milliárd dolláros teljes költségvetésének 60 százaléka uniós országokból jött, és Németország volt a legnagyobb egyéni adományozó.

Egy palesztin kétszer annyi segélyt kap, mint minden más menekült a világon, évi kb. 500 dollárt.

A szociális szolgáltatásokon túl a tevékenységük több, mint 58%-a az oktatásra, 15%-a egészségügyre vonatkozik.

Gázában ők a felelősek a gyűlölet-itatta oktatásért és az egészségügyi intézmények terrorbázisokként való üzemeltetéséért is.

Fény a gázai metró végén 3. rész – Felvilágosult tudatlanság

A barbár támadás mindenkit hatalmas ütésként ért, de azok, akik jól ismerték az arab mentalitást, nem lepődtek meg. Vélemény.

Számtalan esetben használták a mentőautókat fegyveresek szállítására, mivel tisztában voltak azzal, hogy az IDF nem lő mentőautóra. A jelenlegi offenzíva során az izraeli katonák bizonyítékokat találtak arra, hogy a Hamasz iskolák, kórházak területén létesített rakétakilövőket, fegyverraktárakat, az UNRWA alkalmazottainak tudtával.

Peter Hansen, az UNRWA volt főbiztosa (1996–2005) 2004 októberében egy interjúban bevallotta, hogy a fizetési listájukon Hamász tagok is szerepelnek, bár ekkor még igyekeztek a Hamász politikai és katonai szárnyát szétválasztani – azóta már tudjuk, hogy nincs különbség.

Almog Boker tette közzé annak a két kiszabadult túsznak a vallomását, miszerint az egyiket egy UNRWA tanár, a másikat egy UNRWA orvos tartott fogva, borzalmas körülmények között.

Az UNRWA alkalmazottak együttműködése a terrorszervezetekkel évek óra nyílt titok, a Trump-adminisztráció leállította az UNRWA finanszírozását, a Biden-adminisztráció azonban röviddel hivatalba lépése után újraindította a finanszírozást és 2023-tól több mint 1 milliárd dollárt biztosított az ügynökségnek.

Október 7-e után felvetődik a kérdés, hogy mi szükség van egy olyan segélyszervezetre, amely abban érdekelt, hogy egyre nagyobb legyen, hogy a menekültek száma soha ne csökkenjen?

Amichay Éva további cikkei itt olvashatóak.

Fény a gázai metró végén 4. rész – A média-elit árulása

A mainstream média számos képviselőjének is ott a helye a vádlottak padján. Vélemény.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.