A terrort támogató ENSZ-szervezetet jelölné Nobel-díjra egy norvég képviselő

Egy norvég politikus csütörtökön közölte, hogy ő jelölte az UNRWA-t, az ENSZ palesztin „menekültügyi ügynökségét” a Nobel-békedíjra, annak ellenére, hogy éppen az elmúlt napokban derült ki, hogy a szervezet alkalmazottainak egy része résztvett a Hamász általi október 7-i mészárlásban és hogy az általuk forgalmazott iskolai tankönyvek a zsidók lemészárlására bíztatnak – jelentette az AFP hírügynökség.

Asmund Aukrust, a norvég Munkáspárt parlamenti képviselője a Dagbladet című lapnak elmondta, hogy az UNRWA-t jelölte „a Palesztinának és általában a régiónak nyújtott hosszú távú, létfontosságú támogatásáért”.

„Ez a munka több mint 70 éve létfontosságú, és az elmúlt három hónapban még inkább az”

– mondta a politikus, aki a norvég parlament külügyi bizottságának alelnöke.

A Nobel-békedíjra a január 31-i határidő előtt több ezren nyújthatnak be jelölést, köztük valamennyi ország törvényhozói és kabinet tagjai, korábbi díjazottak és egyes egyetemi professzorok, így a jelölés természetesen nem jelenti a Nobel-bizottság elismerését

Aukrust megjegyzései egy héttel azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti az UNRWA finanszírozását, miután azt állították, hogy 12 alkalmazottja részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadásában. Az Egyesült Államokat több mint egy tucat másik ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, Új-Zéland de még Svédország is követte.

A The New York Times vasárnap részleteket közölt azokról a vádakról, amelyeket Izrael az UNRWA dolgozóival szemben fogalmazott meg.

A beszámoló szerint az UNRWA egyik dolgozóját egy nő elrablásával vádolják, egy másik állítólag lőszert osztogatott, egy harmadikat pedig úgy jellemezték, hogy részt vett a Beeri kibucban történt mészárlásban, ahol 97 embert gyilkoltak meg.

A vádak egy, az Egyesült Államok kormányának átadott dossziéban szerepelnek, amely részletezi Izraelnek az UNRWA egy tucatnyi alkalmazottjával szembeni állításait.

Szerdán számos ENSZ-szervezet figyelmeztetett arra, hogy „katasztrofális következményekkel jár a gázai nép számára”, ha a legfontosabb donorországok nem folytatják az UNRWA finanszírozását.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kedden azt mondta, hogy az UNRWA „kritikus szerepet játszik a palesztinok támogatásában”, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy „alapvető változásokra van szükségünk ahhoz, hogy újra közvetlenül támogassuk a szervezetet”.

Több ország is felfüggeszti a terrorbarát ENSZ-szervezet finanszírozását

Miután kiderült, hogy a szervezet 12 munkatársának köze volt az október 7-i Hamász-mészárláshoz.