Futni hagyhatják a Hamász vezetőjét, cserébe a túszokért

Izraeli vezetők fontolóra veszik a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Szinwarnak a száműzetését, cserébe a terrorista csoport által fogva tartott összes túsz szabadon bocsátásáért és a terület kormányzásának megszüntetéséért — írja az NBC News.

Hat izraeli tisztviselő és vezető tanácsadó megerősítette csütörtökön az NBC Newsnak, hogy Jeruzsálem hajlandó lenne engedélyezni az október 7-i mészárlás kitervelőjének kijutását Gázából. Szinwar feltehetően a Khan Junisz és Rafah alatti hatalmas alagútrendszerben rejtőzik, emberi pajzsként használt túszokkal körülvéve.

Szinwar mellett a Hamász „katonai szárnyának” parancsnokát, Mohammad Deifet és a terrorista csoport négy másik vezetőjét is száműzetésbe küldenék.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök novemberben hozta nyilvánosságra, hogy a Moszad hírszerző ügynökség parancsot kapott arra, hogy a Hamász legfelsőbb vezetését bárhol a világon likvidálha. Ennek megfelelően lőtték ki Száleh al-Arourit, a Hamász júdeai és szamáriai parancsnokát január elején egy bejrúti izraeli csapásban.

Izraeli források szerint a Hamász vezetősége száműzésének ötlete november óta „terítéken van”. Az izraeli vezetés megvitatták az ötletet az amerikaiakkal, más elképzelések mellett, amelyek szerint a Hamász helyére egy mérsékelt kormány és egy deradikalizált oktatási rendszer lépne a Gázai övezetben.

„Nem bánjuk, ha Szinwar úgy távozik, ahogy Arafat elhagyta Libanont” – mondta Netanjahu egyik vezető tanácsadója az NBC Newsnak. „Legalábbis, ha az összes túszt elengedik”.

Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője és a PFSZ több száz terroristája 1982-ben kényszerült elhagyni Libanont, Arafat pedig Tunéziába települt át, majd az oslói folyamat részeként tért vissza.

Egy, az NBC Newsnak nyilatkozó magas rangú izraeli biztonsági tisztviselő azonban úgy véli, hogy „teljes mértékben kizárt, hogy a Hamász ilyen egyezséget kötne.”

Az izraeli parlament elnöke köszönetet mondott Magyarországnak

Szijjártó Péter Amír Ohanával, a Knesszet elnökével találkozott New Yorkban.