Biden beszólt Izraelnek

Joe Biden amerikai elnök csütörtök este azt mondta, hogy Izrael válasza a Gázai övezetben „túlzás”.

„Azon a véleményen vagyok, mint tudják, hogy a gázai válaszlépések végrehajtását a Gázai övezetben túlzásba vitték”

– mondta újságíróknak a Fehér Házban.

Biden hozzátette, hogy „keményen dolgozik azon, hogy tartós szünet álljon be a harcokban annak érdekében, hogy elősegítse a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást és további humanitárius segélyek bejutását az övezetbe”.

Az elnök, akit a memóriazavarok miatt már többször is támadtak beszédében tévesen Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnököt Mexikó elnökének nevezte.

„Kezdetben a mexikói elnök – Szíszi – nem akarta megnyitni a kaput, hogy a humanitárius anyag bejuthasson. Beszéltem vele. Meggyőztem őt, hogy nyissa ki a kaput. Beszéltem Bibivel, hogy nyissa ki a kaput az izraeli oldalon is. Nagyon keményen, nagyon keményen próbáltam elérni, hogy humanitárius segélyt juttassunk Gázába. Rengeteg ártatlan ember éhezik. Rengeteg ártatlan ember van bajban és haldoklik. És ennek véget kell vetni”

– mondta.

Biden azt is megjegyezte, hogy „most nagyon keményen nyomul a túszul ejtett tűzszünet kezelése érdekében”.

„Bár a Hamász válaszában van néhány egyértelműen nem vállalható követelés, úgy gondoljuk, hogy ez teret enged a megállapodás elérésének, és addig fogunk fáradhatatlanul dolgozni ezen, amíg el nem érjük”

– mondta a külügyminiszter.

Kedden a Hamász napokig tartó huzavona után végre átadta a katari kormánynak válaszát a javasolt megállapodásra.

Bármilyen megállapodás előfeltételeként a Hamász az izraeli katonai tevékenység teljes leállítását követeli a Gázai övezetben, beleértve annak légterét is.

Az első lépésben kiszabadítandó túszok között nők, gyermekek, betegek és idősek lennének, cserébe a jelenleg Izrael által fogva tartott összes palesztinai arab nő, gyermek és 50 év feletti férfi szabadon bocsátásáért.

Mindez az Izrael által fogva tartott mintegy 1 500 palesztinai arab foglyon kívül, akik közül 500 gyilkosságért tölti büntetését.

A Hamász által az egyezséghez támasztott összes feltétel ellenére a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője az NBC Newsnak elmondta, hogy a terrorszervezet által adott válasz „általában véve pozitív” volt.

Amerika és Nagy-Britannia átlép egy vörös vonalat

„Azt sugallni, hogy az iráni rezsim, amelynek célja a világ iszlamizálása, csak azért vívja ezt a háborút, mert nincs palesztin állam, éppoly tébolyult, mint amennyire undorító.”