Interpol: Argentína nemzetközi elfogatóparancsot kért az iráni belügyminiszterre

Az argentin külügyminisztérium közölte, hogy hivatalosan is kérte az Interpolt, hogy tartóztassa le Ahmad Vahidi iráni belügyminisztert egy 1994-ben elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő támadásban játszott szerepe miatt.

Argentína jelentős lépést tett a Buenos Aires-i zsidó közösségi központ ellen 1994-ben elkövetett robbantás áldozatainak igazságtételére irányuló törekvésében.

Az ország hivatalosan is kérte az Interpoltól Ahmad Vahidi iráni belügyminiszter letartóztatását a 85 halálos áldozatot követelő támadásban játszott szerepe miatt.

A külügyminisztérium által kiadott közleményben Argentína elárulta, hogy Vahidi, aki jelenleg egy Pakisztánba és Srí Lankára látogató iráni küldöttség tagja, az Interpol kérésére a vörös riasztás hatálya alá tartozik.

Argentína továbbá sürgette Pakisztánt és Srí Lankát, hogy tartóztassák le Vahidit, amíg a területükön tartózkodik.

Argentínában lefoglaltak egy teherszállítógépet, iráni tábornok volt a pilóta

Fegyvereket csempésztek Venezuela segítségével.

Az 1994-es robbantás az Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA), egy zsidó közösségi központ ellen irányult, ami az ország történetének leghalálosabb támadása volt, 85 halálos áldozattal és több mint 300 sebesülttel, miután az épületet egy robbanóanyaggal megrakott furgon vette célba.

Az áldozatok évtizedek óta várnak az igazságszolgáltatásra, és az ügyészek Iránt állapították meg, amiért megrendelte a terrorcselekményt, valamint a két évvel korábbi, az izraeli nagykövetség elleni másik halálos támadást is a Hezbollahtól.

A nemzetközi elfogatóparancs egy argentin bíróság e hónap elején történt döntését követi, amely hivatalosan is Iránt tette felelőssé, és a támadást „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte.

Vahidi akkoriban az iráni IRGC Kudsz-Erő parancsnoka volt, és állítólag ő volt a támadás egyik kitervelője.

Ma 25 éve sújtott le a terror az argentin zsidókra

Az AMIA robbantás mögött minden bizonnyal Irán áll, és a korábbi argentin elnök is nyakig sáros lehet az ügyben.