Az új iráni kormányban két nemzetközileg körözött személy is van

Ahmad Vahidi védelmi minisztert és az egyik alelnököt Mohszen Rezaeit is körözik a nemzetközi bűnüldöző hatóságok az argentin fővárosban, Buenos Airesben az AMIA zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett terrortámadásban játszott szerepük miatt, amelyben 85 ember vesztette életét és több mint 300 súlyosan megsebesült – írja a The Algemeiner.

Mindkét férfi fontos szereplő az újonnan beiktatott keményvonalas Ebrahim Raiszi elnök kabinetjében, amelyet szerdán hagyott jóvá a rezsim konzultatív gyűlése, a Mádzslisz.

Az 1979-es iszlamista forradalom veteránjaként Vahidi pályafutása során másodszor tér vissza a védelmi minisztériumba, miután 2009-13 között, Mahmúd Ahmadinezsád korábbi elnök alatt már egyszer betöltötte a miniszteri posztot. Rezaei 1980 és 1997 között az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnokaként szolgált, egy abban az időszakban, amikor az iszlám köztársaság és a szomszédos Irak közötti nyolcévig tartó véres háború zajlott.

Toby Dershowitz washingtoni elemző megjegyezte az eset kapcsán, hogy

„Irán új kabinetje egyre inkább olyan emberekből áll, akiket inkább börtönbüntetésre szántak, mintsem arra, hogy az iráni népet szolgálják”

Irán új külügyminisztere eközben egy másik keményvonalas iszlamista, aki szoros kapcsolatokat ápol a libanoni Hezbollahhal és a rezsim más terrorista proxyaival a régióban.

Külső stílusát tekintve Hoszein Amir-Abdollahian némiképp ellentétben áll elődjével, Javad Zaríffal – az Egyesült Államokban tanult diplomatával, aki keményvonalas iszlamista nézeteit a nyugati közönségnek tetsző retorikába öltöztette.

Ezzel szemben 2020 novemberében Amir-Abdollahian egy antiszemita tweetet tett közzé, amelyben elítélte a „cionista disznókat”.

Abdollahian bahreini külügyminiszter izraeli látogatását kommentálva és a zsidó állam és az Öböl-menti arab államok között létrejött megállapodások kapcsán kijelentette:

„A bahreini külügyminiszter jelenléte a megszállt palesztin területeken a Fehér Ház erkélyén zajló cirkusz folytatása”

– mondta.

Videófelvételek szivárogtak ki az iráni börtönökben zajló szörnyű kínzásokról

Csak az elmúlt három évben legalább öt fogoly halt meg gyanús körülmények között, és a hatóságok nem folytattak átlátható vizsgálatot ügyükben, és senkit sem vontak felelősségre.