Videófelvételek szivárogtak ki az iráni börtönökben zajló szörnyű kínzásokról

A Teheránban található Evin börtönben lévő megfigyelő kamerákról készült, nyilvánvalóan feltört videófelvételek megerősítették az emberi jogi csoportok által évtizedek óta dokumentált bántalmazó bánásmód és a tisztességes eljárás megsértésének számos esetét – írja a Human Rights Watch.

A videókon az őrök verik vagy más módon bántalmazzák a foglyokat.

Az iráni hatóságok közel két évtizede megtiltották, hogy független megfigyelők látogatást tegyenek iráni börtönökben, továbbá nem voltak hajlandóak érdemben kivizsgálni a jogsértésekről szóló állításokat, és büntetőeljárást indítottak olyan foglyok ellen, akik a kínzásokról beszámoltak. E korlátozások ellenére az aktivizmusuk miatt bebörtönzött jogvédő csoportok aktivistái továbbra is beszámolnak az iráni börtönökben a tisztességes eljárás rendszerszintű megsértéséről és a kínzásokról.

Augusztus 24-én, a letagadhatatlan bizonyítékok nyomán Mohammad Mehdi Haj Hosseini, a Börtönügyi Hivatal vezetője bocsánatot kért, és ígéretet tett a visszaélések kivizsgálására és a további jogsértések megelőzésére.

Nehéz azonban hinni neki.

Csak az elmúlt három évben legalább öt fogoly halt meg gyanús körülmények között, és a hatóságok nem folytattak átlátható vizsgálatot ügyükben, és senkit sem vontak felelősségre. Sőt a hatóságok legalább két esetben vádat emeltek olyan emberek ellen, akik a kínzást vagy bántalmazást jelentették.

Masih Alinejad 🏳️ on Twitter: „2This is the moment that the officials in Evan prison realized that they have been hacked. Hackers have accessed security camera footage from inside Evin where political prisoners are being held, and posted videos of guards beating inmates. pic.twitter.com/ys1prSVqkI / Twitter”

2This is the moment that the officials in Evan prison realized that they have been hacked. Hackers have accessed security camera footage from inside Evin where political prisoners are being held, and posted videos of guards beating inmates. pic.twitter.com/ys1prSVqkI

A kiszivárgott videók bepillantást engednek abba, hogy mi történik Iránban a rácsok mögött, de ezek valószínűleg csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel nem tartalmazzák a brutális módszerekkel dolgozó hírszerző ügynökségek által ellenőrzött két börtönökben készült felvételeket, ahol a politikai foglyokat gyakran súlyos bántalmazások érik, beleértve a hosszan tartó magánzárkát, a bekötött szemű rabságot és más további kínzásokat.

A foglyok beszámolói szerint az Evin börtönben, ahol a legtöbb magas rangú elítéltet tartják fogva, a higiéniai körülmények és az orvosi ellátáshoz való hozzáférés magasabb színvonalon működik, mint más börtönökben, különösen a fővárostól távolabb eső létesítményekben.