Hamis izraeli útlevelek miatt tartóztattak le két iránit Buenos Airesben

Az argentin hatóságok megemelték a készültségi szintet, miután elcsípték a héber nyelvi hibáktól hemzsegő útlevelekkel utazó iráni párt, nem sokkal az izraeli nagykövetség bombázásának évfordulója előtt. 

A Buenos Aires-i hatóságok letartóztattak két iráni állampolgárt, akik a gyanú szerint hamis izraeli útlevelekkel érkeztek az országba, számolt be erről a helyi argentin média.

A rendőrség a párt terrorgyanús személyekként kezeli, valamint megemelte a helyi készültségi szintet is a Clarin napilap információi szerint.

Fotó: Twitter

A 27 éves Szajjad Naszeránit, illetve a 30 éves Mahszore Szabzalit a múlt héten tartóztatták le, miután nyilvánvalóan hamis útlevelekkel próbáltak átjutni a határellenőrzésen. Útleveleikben a Netanel és Rivka Toledano neveket vették fel, azonban az azokhoz tartozó azonosító számok valójában egy francia-izraeli párhoz, David és Brigitte Assoulinehez köthetőek az argentin média beszámolói szerint.

A hatóságok eleinte arra gyanakodtak, hogy a dokumentumokat ellopták, és utána hamisították meg, de később rájöttek, hogy teljesen hamisak, miután számos héber nyelvi hibát fedeztek fel azokban, beleértve Izrael nevét is.

Az iráni pár Spanyolországból repült Buenos Airesbe, és be is jutottak az országba, majd néhány nappal később hotelszobájukban tartóztatták le őket.

A nyomozásban részt vett az Interpol argentin, spanyol és izraeli részlege is.

A hatóságok azért emelték meg a készültségi fokozatot, mivel a pár nem sokkal a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség ellen elkövetett 1992 március 17-ei, 29 áldozattal járó bombatámadás évfordulója előtt érkezett az országba. A 17 évvel ezelőtti vérengzés elkövetésével Iránt és a Hezbollah terrorszervezetet gyanúsítják.