Hétmillió dollár a Buenos Aires-i merénylet kitervelőjéért

Washington szerint még mindig veszélyes Salman Raouf Salman, a Hezbollah egyik vezetője, akit az 1994-es, 85 halálos áldozattal járó Buenos Aires-i merénylet kitervelésével gyanúsítanak. Hétmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel, valamint befagyasztották a terrorista amerikai érdekeltségeit – írja a The Times of Israel.

Az amerikai pénzügyminisztérium a merénylet 25 éves évfordulóján pénzügyi szankciókat vezetett be Salman Raouf Salman ellen, míg a külügyminisztérium 7 millió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel a férfi kézrekerítésére.

Salman az egyik vezetője az Irán által pénzelt, libanoni terrorszervezet belső biztonsági tanácsának, amely világszerte tervez és irányít merényleteket.

„Ő irányította 25 évvel ezelőtt Argentína legnagyobb zsidó közösségi épülete elleni támadást, és azóta is merényleteket szervez a nyugati féltekén”

– mondta Sigal Mandelker, a pénzügyminisztérium illetékese.

Salman biztosított minden szükséges eszközt a zsidó központ elleni merénylethez, koordinálta a támadó egység mozgását és kapcsolatot tartott a szervezet libanoni központjával a minisztérium szerint.

Ma 25 éve sújtott le a terror az argentin zsidókra

Az AMIA robbantás mögött minden bizonnyal Irán áll, és a korábbi argentin elnök is nyakig sáros lehet az ügyben.

Azóta még magasabbra jutott a szervezet vezetésében, az elmúlt években chilei és perui terrorközpontok kiépítésével foglalkozott a gyanú szerint.

Köztudomású, hogy a Hezbollah siíta terrorszervezet Irán libanoni fióklerakata, és közvetlen katonai irányítása alatt áll, ezért erős a gyanú, hogy a perzsa rezsim finanszírozta és rendelte meg az 1994-es támadást.

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciói a Hezbollah nyugati féltekén fennálló jelenlétét célozza, mert a gyanú szerint a szervezet továbbra is fenyegetést jelent, és civil célpontok elleni támadásokat tervez.

Salmannak a libanoni mellett kolumbiai útlevele is van, így könnyebben mozog Latin-Amerikában, bár Washington szerint jelenleg a Közel-Keleten lehet valahol.

Salman Raouf Salman körözési fotója

A pénzügyminisztérium lépése befagyaszt minden tulajdont, ami Salman nevén van az Egyesült Államokban, és bűncselekménnyé minősít minden segítséget számára. A Hezbollah ellen hasonló szankciókat már korábban bevezettek.

Az amerikai külügyminisztérium arra buzdítja a latin-amerikai országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan tegyen feketelistára terrorcsoportokat és terrorista személyeket.

Csütörtökön Argentína ezt meg is tette, ahogy beszámoltunk róla, terrorcsoportnak nyilvánította a Hezbollah-t a véres merénylet 25 éves évfordulóján.

Argentína terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollahot

A döntés egybeesett a Buenos Aires-i zsidó közösség elleni robbantásos terrortámadás 25. évfordulójával.

A 85 halálos áldozattal járó, zsidó központ elleni támadás áldozatai előtt tisztelegve Argentína több városában is megszólaltak a szirénák délelőtt 9 óra 53 perckor, pontosan akkor, amikor 25 évvel ezelőtt a robbantás történt.

Két évvel azelőtt egyébként ugyanilyen módszerrel követtek el 29 halálos áldozattal járó robbantásos merényletet az argentin főváros izraeli nagykövetsége ellen, amelyet akkor a Hezbollah „Iszlám Dzsihád frakció” néven vállalt nyíltan magára.

Argentínában hosszú évekig nyomoztak az 1994-es merénylet miatt, bizonyos ügyek még most is folyamatban vannak, de a korábbi vezetés megpróbálta eltussolni az iráni szálat, ahogy arról korábban írtunk.