Argentína terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollahot

Az argentin hatóságok a Reuters szerint csütörtökön elrendelték a Hezbollah vagyonának befagyasztását az országban, és ténylegesen terrorszervezetnek nyilvánították a libanoni iszlamista csoportot — írja az Ujkelet.live.

A bejelentés egybeesett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter látogatásával, miközben Argentína a Buenos Aires-i zsidó közösség elleni robbantásos terrortámadás 25. évfordulójára emlékezik.

1994. július 18-án az argentin történelem legnagyobb robbantása során 85 embert öltek meg az Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) épületénél.

Ma 25 éve sújtott le a terror az argentin zsidókra

Az AMIA robbantás mögött minden bizonnyal Irán áll, és a korábbi argentin elnök is nyakig sáros lehet az ügyben.

Két évvel korábban, 1992. március 17-én öngyilkos merénylő robbantott az izraeli nagykövetségnél, megölve 29 embert, köztük izraelieket.

Az Irán támogatását élvező síita Hezbollah terrorszervezet volt a felelős mindkét támadásért.

Argentína pénzügyi információs részlege egy nappal azután rendelte el a Hezbollah tagjainak és a szervezet vagyonának befagyasztását, hogy az ország új listát hozott létre a terrorizmushoz kapcsolódó emberek és szervezetek nyilvántartására.

„A Hezbollah továbbra is fenyegetést jelent az argentin Köztársaság gazdasági és pénzügyi rendjének biztonságára és integritására”

— nyilatkozta az egység.

Az eszközök befagyasztása automatikusan Argentína nyilvántartásába helyezi a Hezbollahot, terrorista szervezetnek nyilvánítva, közölte egy kormányzati forrás.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter dicsérte Maurico Macri argentin elnök döntését.

„Továbbra is mindenhol intézkedni fogunk, hogy a Hezbollah felkerüljön a terrorszervezetek listájára. Az egész világnak csatlakoznia kell a terror elleni küzdelemhez, amelyet Irán és megbízottjai terjesztenek el”

— írta Twitteren.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán felszólította Franciaországot és Európa összes országát, hogy ismerje el a Hezbollah-t terrorista szervezetnek, mely lépéssel szemben eddig például Németország ellenállást tanúsított.

Németország valamiért nem tekinti terrorszervezetnek a Hezbollah-t

A főáramú pártok mind leszavazták az AfD javaslatát a libanoni terroristák „politikai szárnyának” betiltásáról.

Netanjahu megjegyzése egy francia törvényhozókkal folytatott találkozón hangzott el a Miniszterelnöki Hivatalban Jeruzsálemben.

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy Franciaország és Európa többi része pontosan azt tegye, amit Argentína tett a közelmúltban, és nyilvánítsa a Hezbollahot terrorszervezetnek”

— mondta Netanjahu.

„Ez a legnagyobb terrorista szervezet a Közel-Keleten és a világon, valamint európai földön is vannak terroristáit, tehát a legfontosabb dolog, hogy a Hezbollahot terrorista szervezetként jelöljék meg. Ezt azonnal meg kell tenni”.

Mint azt lapunk is megírta, Irán továbbra is aktív a dél-amerikai országban, tavasszal két iránit kaptak el hamis izraeli útlevéllel.

Hamis izraeli útlevelek miatt tartóztattak le két iránit Buenos Airesben

Az argentin hatóságok megemelték a készültségi szintet az izraeli nagykövetség 1992-es bombázásának évfordulója előtt.