Diplomáciai immunitás, iráni módra

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Dr. Samuel Johnson egyszer megjegyezte az amerikai forradalommal kapcsolatban, hogy a szabadság dala a rabszolgahajcsárok ajkán cseng a legszebben. Ugyanez a fajta képmutatás jellemzi Irán reakcióját az április 1-jei damaszkuszi iráni ‘konzulátus’, valójában katonai parancsnokság és hírszerző rezidencia elleni izraeli támadásra.

Az ún. ‘nemzetközi közvélemény’ pedig tudatlanságból, vagy a többséghez gravitáló birkanyáj-ösztöntől vezérelve kézsegesen ismételgette az iráni vádakat. Tették ezt, ahelyett hogy emlékeztették volna Iránt, hogy csupán ott aratott veszt, ahol szélt vetett.

Lássuk, hogyan néz ki Irán rekordja a diplomáciai immunitás tiszteletben tartása terén:

1979 – iráni ‘egyetemisták’ lerohanták a teheráni amerikai nagykövetséget és a túszokat 444 napon át fogva tartották.

1981 – Irán libanoni csatlósai bombamerényletet követtek el az iraki bejrúti nagykövetség ellen. A támadásnak 61 halálos áldozata volt.

1982 – ugyanezek az iráni ügynökök két évvel rá a bejrúti amerikai nagykövetséget támadták meg. A robbanás 64 személy életét követelte.

1992 – Iráni utasításra a Hezbollah ezúttal Ankarában támadott. A robbantásos merényletben az izraeli nagykövetség egyik alkalmazottja életét vesztette.

1992 – tíz nappal később ugyanez a szervezet a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség épületét robbantotta fel. A támadásnak 29 izraeli és argentin áldozata volt.

1994 – A Hezbollah bombamerénylete ezúttal Izrael londoni nagykövetségét vette célba.

1998 – Egy újabb Hezbollah által végrehajtott merénylet történt a bejrúti amerikai nagykövetség ellen.

Ez a rövid lista nem tartalmazza azokat a ‘spontán’ tüntetéseket és zavargásokat, amiket a különböző nyugati és izraeli diplomáciai képviseletek ellen szervezett Irán az évek folyamán, Teherántól Nairobiig.

Továbbá a lista nem tartalmazza azokat a meghiúsult merényleteket sem, amikre manapság már csak a terrorizmussal és a hírszerzéssel foglalkozó szakértők emlékeznek. Az egyik legérdekesebb ilyen eset a washingtonba akkreditált szaúdi nagykövet elleni gyilkossági kísérlet. Egy másik a libanonba delegált orosz diplomáták elrablásához és az ezt követő megtorláshoz kapcsolódik (a híres ‘nemváltoztató műtét’ története).

Száz szónak is egy a vége:

A világ 200 állama közül valószínűleg Irán az utolsó, aki a diplomáciai immunitás megsértése miatt emelhet panaszt.

Akik öt földrészen a merényletek sorozatában fittyet hánytak a nemzetközi jognak, ne csodálkozzanak, ha más sem fogja tiszteletben tartani egy katonai parancsnoksággá átalakított követségi épület immunitását.

Elérkezett a pillanat: Izrael megtorló csapást mért Iránra

Egy magas rangú amerikai tisztviselő is megerősítette a támadást, kijelentve, hogy „nem lepődtünk meg”.