Amerika szaúdi békével kenyerezné le Izraelt az iráni atomalkuért cserébe

Az amerikai kormány olyan tervet fontolgat, amely szerint az Egyesült Államok az iráni nukleáris megállapodásért cserébe az izraeli-szaúdi kapcsolatok előmozdításán igyekezne.

Az izraeli vezetés részéről Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője a héten az Egyesült Államokba utazik, hogy az amerikai kormányzat tisztviselőivel találkozzon.

Az Israel Hayom beszámolója szerint a találkozók két kritikus kérdésre fognak összpontosítani: A Biden-kormányzat megújított törekvésére az Iránnal való megállapodásra, valamint a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásának lehetőségére. A színfalak mögött az amerikaiak úgy látják, hogy a két kérdés összefügg.

Miközben Irán rendíthetetlenül dúsítja az uránt és dolgozik az atomfegyver kifejlesztésén, az Egyesült Államok igyekszik megnyugtatni a régiót, és diplomáciai úton megakadályozni Iránt céljai elérésében.

Hogy legyőzzék Izrael ellenállását egy ilyen lépéssel szemben, az amerikaiak felvetették az ötletet, hogy előremozdítják a normalizációt Izrael és a szaúdiak között, cserébe Izrael hallgatásáért az iráni rezsimmel kötött alkuval szemben.

Korábbi diplomáciai tisztviselők az Izrael Hayomnak azt mondták, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök hajlana egy ilyen alku elfogadására, de vannak, akik szerint ez megalázkodásról tanúskodna.

A volt tisztviselők szerint: „Az a tény, hogy Izrael nem tett semmilyen nyilvános lépést az alku ellen, azt mutatja, hogy a színfalak mögött megállapodásokat készítenek elő. Ellenkező esetben Netanjahu úgy cselekedett volna, mint 2015-ben”. A volt diplomaták az izraeli miniszterelnök azon lépésére utaltak, amikor is Benjamin Netanjahu az amerikai kongresszusban igyekezett megállítani az Obama-kormányt, hogy aláírja Iránnal az atommegállapodást.

Az állítások ellenére Izrael tagadja, hogy nem dolgozik az alku ellen. Netanjahu hivatalának egyik forrása így reagált a jelentésre:

„Izrael állam nem változtatott álláspontján. Izrael minden lehetséges módon, minden csatornán és minden fórumon azon dolgozik, hogy ellenezzen minden olyan kísérletet, amely lehetővé tenné Irán számára, hogy nukleáris képességekhez és fegyverekhez jusson”.

Bemutatta legújabb fegyverét Izrael halálos ellensége

A 13 méter hosszú rakéta a beszámolók szerint elődeinél pontosabban talál célba. Videó is készült a bemutatóról.