Bemutatta legújabb fegyverét Izrael halálos ellensége

Irán csütörtökön bemutatta Horramsahr ballisztikus rakétájának negyedik generációját, amelyet Haibárnak nevezett el – jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség. Ennek hatótávolsága is kétezer kilométer, mint a korábbi generációé, és másfél tonnás robbanótöltetet képes célba juttatni.

A folyékony üzemanyag hajtotta, 13 méter hosszú rakéta a beszámolók szerint elődeinél pontosabban célba talál.

A védelmi minisztérium repülőgépipari szervezetének (AIO) legújabb termékét egy ünnepség keretében mutatták be, amelyen a hivatalos iráni média közlése szerint részt vett Mohammad Reza Astiani miniszter is. A védelmi tárca vezetője a rakétaprogrammal kapcsolatban úgy nyilatkozott: Irán ellenségeinek azt üzenik vele, hogy Teherán megvédi az országot és eddig elért eredményeit, barátainak pedig azt, hogy segíteni kívánják a regionális stabilitást.

Jason Brodsky on Twitter: „Today #Iran unveiled a liquid-fueled Khorramshahr-4 ballistic missile which has a range of 2,000 km. Why unveil today? The anniversary of Iran’s recapturing of Khorramshahr during the Iran-Iraq War in 1982 was on May 24 & Khamenei mentioned it yesterday in remarks…. pic.twitter.com/s3e1yQgik6 / Twitter”

Today #Iran unveiled a liquid-fueled Khorramshahr-4 ballistic missile which has a range of 2,000 km. Why unveil today? The anniversary of Iran’s recapturing of Khorramshahr during the Iran-Iraq War in 1982 was on May 24 & Khamenei mentioned it yesterday in remarks…. pic.twitter.com/s3e1yQgik6

Teherán annak ellenére folyamatosan fejleszti rakétaprogramját, különösen a ballisztikus rakétákat, hogy azt ENSZ-határozat korlátozza számára, amely büntetéssel fenyegeti a tiltott fejlesztésben részt vevő intézményeket, cégeket is. A nyugati országok rossz szemmel nézik az iráni rakétaprogramot, fenyegetést látnak benne, a teheráni kormányzat azonban többször hangoztatta, hogy csak védelmi célokat szolgál, az elrettentés eszköze.

„Halál Izraelre” – héberül üzent az iszlamista rezsim

Irán a múltban már többször megfogadta, hogy „letörli Izraelt a térképről”.