Amerika még mindig keresi a diplomáciai megoldást az iráni atomprogramra

A tárgyalások felújítására irányuló japán kezdeményezésre reagálva az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy Teheránnak lépéseket kell tennie a feszültség csökkentése és a diplomáciai tér megteremtése érdekében.

Washington „mindig” jelezte Teheránnak, hogy „nyitott a diplomáciára” az ország vitatott atomprogramjával kapcsolatban, de Teheránnak először „de-eszkalációs lépéseket” kell tennie a feszültség csökkentése és „a diplomáciai tér megteremtése érdekében” – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Matthew Miller egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok

„elkötelezett annak biztosítása mellett, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez, és az iráni atomprogrammal kapcsolatos aggodalmainkat inkább diplomáciai úton kívánja kezelni”.

A külügyminisztérium egy olyan friss hírrel kapcsolatos kérdésre válaszolt, amely szerint Japán kezdeményezést javasolt a 2015-ös nukleáris megállapodás felújítását célzó tárgyalások újraindítására.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter korábban kedden azt mondta, hogy Teherán üdvözölne egy olyan japán kezdeményezést, amely „Irán érdekeihez” igazodna, és méltatta Japán „konstruktív szerepét az atomalku felélesztésében”

– írta a Kyodo News japán hírügynökségre hivatkozva az Arab News.

Amir-Abdollahian a Kyodo Newsnak elmondta, hogy a japán javaslatot akkor kapta, amikor a múlt hónapban Tokióban tett látogatásán találkozott Fumio Kishida miniszterelnökkel és Yoshimasa Hayashi akkori külügyminiszterrel.

Jobb lenne Izraelnek, ha Irán tovább dúsítaná az uránt?

A 90%-os és a 60%-os dúsítás között nincs valódi technikai eltérés, a különbség a fegyverminőségű dúsításhoz szükséges időben csak napok vagy hetek kérdése.