Róháni egységre szólította az irániakat az amerikai szankciókkal szemben

Haszan Róháni iráni elnök szerdán egységre szólította országa lakóit, hogy együttes erővel szálljanak szembe az Egyesült Államok „gazdasági háborújának” kihívásaival, míg a teheráni vezetés a szankciók eltörlése érdekében diplomáciai rendezésen fáradozik, még akkor is, ha nem bízik Donald Trump amerikai elnökben.

„Egyesülnünk kell, hogy győzhessünk abban a gazdasági háborúban, amelyet Amerika indított Irán ellen” — hangoztatta Róháni az iráni televízióban közvetített beszédében.

Az iráni elnök már egy keddi beszédében kijelentette, hogy országa továbbra is csak az ellene hozott washingtoni szankciók feloldása után hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Irán csak az ellene hozott szankciók feloldása után tárgyal Washingtonnal

Jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök kedden, egy nappal azután, hogy Donald Trump megerősítette: hajlandó vele találkozni, ha „a körülmények adottak”.

Ali Rabiei iráni kormányszóvivő szerdán pedig úgy fogalmazott, hogy „ismerve Donald Trump személyiségjegyeit, nem bízunk benne, ugyanakkor Irán sosem hagyott fel a diplomáciával, amelyet csakis az Egyesült Államokkal szemmagasságban hajlandó folytatni”.

Trump a G7-es országcsoport hétvégén a franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozóján lehetségesnek mondott egy találkozót Haszán Róhánival. Az iráni vezető ennek előfeltételeként szabta az országa elleni szankciók feloldását, amelyre azonban az amerikai elnök nemleges választ adott.

Időközben Mark Esper amerikai védelmi miniszter bejelentette: megkezdődött az amerikai vezetésű tengerhajózás-védelmi misszió. Eddig Nagy-Britannia, Ausztrália és Bahrein csatlakozott a Perzsa(Arab)-öböl bejáratánál fekvő Hormuzi-szoros kereskedelmi forgalmának biztosítását szolgáló amerikai művelethez.

Az Egyesült Királyság hadihajóval erősít a Perzsa-öbölben

Az egyelőre ismeretlen típusú hadihajó a hajózás szabadságát lesz hivatott biztosítani.

Esper szerint az Egyesült Államok és szövetségesei jelenléte eddig visszatartotta Iránt a hajóút forgalmát akadályozó további cselekedetektől.

A Hormuzi-szoros térségében hetek óta feszült a helyzet, több incidens történt kereskedelmi hajók ellen.