Trump kész találkozni Rohánival „megfelelő körülmények” között

Emmanuel Macron annak a reményének adott hangot, hogy az iráni-amerikai csúcstalálkozóra a „következő hetekben” sor kerülhet.

A francia államfő szerint a G7 országcsoport biarritzi csúcstalálkozója megteremtette „a feltételeket egy találkozóra és így egy megállapodásra” Donald Trump amerikai és Haszan Róháni iráni elnök között az iráni nukleáris válságról.

A francia köztársasági elnök ezt Donald Trump amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta hétfőn a délnyugat-franciaországi találkozó helyszínén.

Emmanuel Macron annak a reményének adott hangot, hogy az iráni-amerikai csúcstalálkozóra a „következő hetekben” sor kerülhet.

„Semmi nem adott, a dolgok nagyon törékenyek, de megkezdődtek a tárgyalások” — mondta a francia elnök. „Ha Róháni elfogadja a találkozót Trump elnökkel, lehetséges megállapodást is találni” — tette hozzá.

Meglepetésszerű iráni villámlátogatás a G7-es csúcstalálkozón

Az iráni elnök elégedetten nyilatkozott az európai találkozóról, ám szerinte továbbra is „saját országának érdekei a legfontosabbak”.

Ahogy korábbi cikkünkben írtunk róla, vasárnap délután Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter meglepetésszerűen megérkezett Biarritzba, ahol mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba.

Az iráni látogatást követően hétfőn Donald Trump amerikai elnök is említést tett a perzsa miniszter látogatásáról, és közölte a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján, hogy

Emmanuel Macron francia elnök kikérte a véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a találkozóra.

Trump hétfői sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek részéről, hogy egy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is.