Meglepetésszerű iráni villámlátogatás a G7-es csúcstalálkozón

Emmanuel Macron francia elnök kikérte Trump véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert.

Meglepetésszerűen érkezett Biarritzba vasárnap délután Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, aki mintegy három órán át tárgyalt először francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal, majd félórás megbeszélést folytatott Emmanuel Macron francia államfővel. A találkozó után visszarepült Teheránba – írta az MTI.

Javad Zarif on Twitter: „Iran’s active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T / Twitter”

Iran’s active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T

A francia elnöki hivatal közölte, hogy a megbeszéléseken brit és német diplomáciai tanácsadók is jelen voltak. Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról.

Az iráni látogatást követően hétfőn Donald Trump amerikai elnök is említést tett a perzsa miniszter látogatásáról, és közölte a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján, hogy

Emmanuel Macron francia elnök kikérte a véleményét, mielőtt meghívta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a találkozóra.

Trump hétfői sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta, hogy jó a kapcsolata Macronnal, és nem tekintette tiszteletlenségnek részéről, hogy egy rövid időre váratlanul meghívta Zarífot is. Noha nem tartja még alkalmasnak az időt arra, hogy közvetlenül találkozzon az iráni vezetőkkel. Arról nem beszélt, hogy üzent-e Teheránnak Macron által.

Megerősítette, hogy nem akar rendszerváltoztatást elérni Iránban.

A látogatást követően Iránban megoszlottak a vélemények, és míg többen „erőtlennek és reménytelennek” ítélték az európai találkozó üzenetét, Hasszán Rohani elnök pozitívan nyilatkozott hétfőn az iráni televízióban.

„Úgy gondolom, hogy az országunk nemzeti érdekének szolgálatában minden eszközt meg kell ragadnunk”

– mondta a vezető, majd az iráni diplomata munkájáról is elégedetten beszélt.

„Saját országunk érdekei a legfontosabbak”

– tette hozzá hangsúlyozva az iráni vezető a The Times of Israel beszámolója szerint.

Trump cáfolja, hogy „közös üzenetük” lenne Iránnak Franciaországgal

Emmanuel Macron is tagadja, hogy közös felhatalmazásból tárgyalna Iránnal.