Robbanás és feszültség Irán partjainál

  Újabb tartályhajókat ért támadás, ezúttal robbanás is kísérte a szabotázsakciót.

A nagy nemzetközi diplomáciai feszültséget kiváltó múlt havi tengeri támadás után a ma ismét Iránnal összefüggésbe hozható tengeri atrocitás történt — írja a The Jerusalem Post, amely iráni jelentésekre hivatkozva azt állítja, hogy

két robbanás is történt Irán partjaihoz közel hajózó, Arab Emirátusokból és Szaúd-Arábiából Ázsia felé tartó hajókon.

A panamai és Marshall-szigeteki zászlókkal ellátott tartályhajók személyzetét amerikai katonák menekítették ki a támadás után — ezt a BBC-írja.

Fotó: Wikimedia Commons

Beszámolók szerint az elmúlt napokban több alkalommal is lövöldöztek iráni hajókról a tengeri kereskedelmi szakaszokon. Azonban még igencsak kérdéses, hogy ez a mai eset kinek a számlájára írható.

Mint ismert, május közepén két szaúdi, egy egyesült arab emírségekbeli és egy norvég tartályhajót támadtak meg tengeri aknával az elkövetők, akiknek a személye azóta sem ismert.

Rejtélyes szabotázs: „valamilyen állami szereplő áll az akció mögött”

Amerika egyértelműen Teheránt vádolja a négy tartályhajó ellen elkövetett támadásokkal.

A mai incidens időzítésével kapcsolatban a kommentárok megjegyzik, hogy a támadás mindössze pár nappal előzte meg a japán miniszterelnök békítő szándékú teheráni látogatását, amitől diplomáciai források azt remélték, hogy segíthet mérsékelni az amerikaiak és az irániak közötti konfliktust.

Ugyancsak pikánssá teszik a mai akciót az a közelgő konferencia, amelyen arab országok vitatnák meg Donald Trump „béketervének” részleteit. A bahreini rendezvénytől sokan szintén a régiós bizonytalanságok csökkenését várják.

Az arabokat jobban érdekli a palesztin Marshall-terv, mint a palesztinokat

Egyiptom, Jordánia és Marokkó a palesztin bojkott ellenére elmennek Bahreinbe arra az Amerika vezette konferenciára, ami a palesztin gazdaság élénkítését célozza meg.