Az arabokat jobban érdekli a palesztin Marshall-terv, mint a palesztinokat

Egyiptom, Jordánia és Marokkó a palesztin bojkott ellenére elmennek Bahreinbe arra az Amerika vezette konferenciára, ami a palesztin gazdaság élénkítését célozza meg. 

Abdullah király és asz-Sziszi elnök Forrás: Wikimedia commons

A konferencia június végén kerül megrendezésre. A palesztin gazdaságot támogató tervek részei a Trump-Kushner féle továbbra is publikálatlan béketervnek – adta hírül a Ynet.

Egyiptom és Jordánia részvétele azért is fontos mert mindig is kulcsszerepet töltöttek be az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében. Azonban a palesztin vezetés bojkottot hirdetett és tiltakozik mindenki ellen, aki részt vesz a konferencián.

Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek már bejelentették részvételi szándékukat. Az Egyesült Államok más arab és nem arab országok pénzügyminisztereinek is küldött meghívót. A konferenciát Manáma, Bahrein fővárosa látja vendégül.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is képviseltetni fogja magát.

Az amerikai vezetés egyenlőre semmi konkrétumot nem közölt arról, hogy oldaná már a hosszú évtizedek óta tartó izraeli-palesztin konfliktust.

Az új izraeli választások kiírása várhatóan még tovább fogja csúsztatni a már két éve halogatott tervezetet.

Saeb Erekat a Palesztin Felszabadítás Szervezet titkára több arab híroldalnak lenyilatkozta, hogy a konferencia bukásra van ítélve. Egy libanoni hírcsatornának adott interjúban felszólította az arab nemzeteket, hogy bojkottálják a találkozót.