Tanker háború: A britek nem tudnak róla, hogy Teheránban könyörögnének

Nagy-Britannia közvetítőt küldött Iránba, hogy megpróbálja visszaszerezni az iszlám köztársaság által múlt héten lefoglalt Stena Imperio brit tartályhajót – írta a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség Ali Hamenei legfelsőbb vezető hivatalára hivatkozva szerdán.

Egy brit diplomáciai forrás hangsúlyozta: nem tud róla, hogy London közvetítőt küldött Iránba.

Az iráni legfelsőbb vezető hivatalát iránytó Mohammad Mohammadi-Golpajegani Nagy-Britannia csökkenő befolyásával élcelődött.

„Egy ország, amely valaha minisztereket és jogászokat nevezett ki Iránban arra a pontra jutott, hogy közvetítőt küld, és hajója elengedéséért esedezik”

— idézte a Tasznim Mohammadi-Golpajeganit.

„Ha engedelmeskednek, biztonságban lesznek” – rádiózták az irániak a brit tankernak

Nyilvánosságra került egy felvétel, amely az iráni fegyveresek, a brit tartályhajó és egy brit fregatt között zajlott a hajó elfoglalása előtt. London szankciókkal készül válaszolni.

A Stena Impero nevű tartályhajót, amelyet a Stena Bulk svéd cég üzemeltet, de brit lobogó alatt közlekedik, az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti egységei pénteken kerítették hatalmukba. A hajó, amelyen 23 fős legénység tartózkodik, jelenleg egy iráni kikötőben horgonyoz.

A Stena Bulk szerdán közölte, hogy a legénység minden tagja jól van.

„Múlt éjjel telefonon beszéltünk velük, mindannyian jól vannak, és készséges együttműködést tapasztaltak a fedélzeten tartózkodó irániak részéről”

— mondta a vállalat szóvivője, Pat Adamson. Hozzátette: szeretnének felküldeni valakit a tartályhajóra, hogy személyesen is meggyőződhessen a legénység jó egészségi állapotáról, de Teherán egyelőre nem reagált kérésükre.

Irán orosz technológiával téríthette el a brit hajót

Az irániak ugyanazt a GPS zavaró módszert használták, amivel júniusban az oroszok támadták az izraeli repülőgépek leszállását. 

Teherán először azt állította, hogy a brit tankert az iráni hatóságok azért foglalták le, mert balesete volt egy iráni halászhajóval, összeütközött vele, és kárt tett benne. A Stena Impero legénysége jelezte: nem tud az ütközésről, és nem találtak rá utaló nyomokat. Az iráni hatóságok később hozzátették: az intézkedést az is indokolta, hogy a tanker fedélzetén környezetkárosító anyagok voltak.

Majd Irán azt állította: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy a tanker iráni felségvizeken, rossz sávban hajózott be délről a Hormuzi-szorosba. A tekintélyes iráni alkotmányvédelmi tanács pedig azt mondta: a Stena Impero lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza a Grace 1 iráni tartályhajó brit hatóságok általi lefoglalására július elején.

A brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál foglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót július elején azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

A gibraltári önkormányzat pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát.

Irán bekérette a brit nagykövetet egy iráni tankhajó „illegális megállítása” miatt

A tankhajót azzal gyanúsították, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába.