Elérkezett a pillanat: Izrael megtorló csapást mért Iránra

Egy magas rangú amerikai tisztviselő is megerősítette a támadást, kijelentve, hogy „nem lepődtünk meg”.

Izraeli dróncsapás az iráni légierő eszközeit a közép-iráni Iszfahánban péntek kora reggel – erősítette meg két izraeli védelmi tisztviselő és három iráni tisztségviselő a The New York Timesnak, bár a kezdeti, egymásnak ellentmondó jelentések szerint a csapást nagy hatótávolságú támadó rakétákkal hajtották végre.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy helyi források robbanásokról számoltak be a közép-iráni Iszfahánban, a dél-szíriai Asz-Szuvajda kormányzóságban, valamint Bagdad térségében és az iraki Babil kormányzóságban péntek kora reggel.

Egy amerikai tisztviselő akkor azt mondta a CNN-nek, hogy az iráni célpont nem nukleáris programhoz köthető.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő is megerősítette ezt péntek reggel a támadásról, kijelentve: „Nem lepődtünk meg”, majd azt is elmondta a Wallának, hogy Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a csapásról.

2023 januárjában nyugati hírszerzési források és külföldi források azt mondták a Jerusalem Postnak, hogy az irániak ellenkező állításai ellenére az Irán ellen Iszfahánnál végrehajtott akkori dróntámadás óriási izraeli siker volt.

Az iráni félhivatalos Farsz hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy robbanás hallatszott az Iszfahántól keletre fekvő Qahjavarestanban, az iszfaháni nemzetközi repülőtér közelében. A Farsz hangsúlyozta, hogy a robbanás oka egyelőre ismeretlen.

A Farsz és más iráni hírügynökségek arról számoltak be, hogy Iszfahán közelében a jelek szerint kis méretű drónokra válaszul aktiválták a légvédelmet.

Letartóztattak az Izrael elleni támadást elítélő bátor iráni sportolónőt

„Szeretjük Izraelt és gyűlöljük az Iszlám Köztársaságot” – írta letartóztatása előtt Mobina Rostami.

Az északnyugat-iráni Tabrizban is aktiválták az iráni légvédelmet péntek reggel, miután a Farsz szerint „egy gyanús tárgyat” észleltek a levegőben.

A Bloomberg News szerint izraeli tisztviselők csütörtökön értesítették az Egyesült Államokat, hogy a következő 24-48 órában csapást terveznek indítani.

Péntek reggeli szíriai jelentések szerint izraeli légicsapások a szíriai hadsereghez tartozó helyszíneket is célba vettek a dél-szíriai As-Szuvajda és Daraa kormányzóságokban.

Az Asz-Szuvajda24 helyi hírportál szerint a légicsapások a szíriai hadsereghez tartozó radarállomásokat vettek célba.

Az iraki Erbíl és Moszul lakói arról számoltak be, hogy péntek kora reggel szintén vadászgépek hangját hallották.

Az izraeli megtorló csapások azután történtek, hogy Izrael válaszlépéseket ígért az Irán által szombat éjjel Izrael ellen végrehajtott drón- és rakétatámadásra.

Iráni tisztviselők az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy bármilyen Irán elleni izraeli csapás határozott és gyors válaszlépéseket von maga után.

Robert C. Castel: A stratégia mint a kikényszerített hibák művészete

Izrael bebizonyította, hogy védelemben képes döntően legyőzni Iránt. Az elkövetkező napok millió dolláros kérdése, hogy támadásban is képes-e hasonló eredményt elérni.