Letartóztattak az Izrael elleni támadást elítélő bátor iráni sportolónőt

Mobina Rostami iráni röplabda válogatott játékost nem sokkal azután tartóztatták le, hogy az Instagramon azt írta: „Szeretjük Izraelt és gyűlöljük az Iszlám Köztársaságot”

Letartóztattak egy iráni sportolót, aki az interneten kritizálta az iszlamista rezsim április 14-i, Izrael elleni támadását.

A hírek szerint szerda óta ismeretlen Rostami holléte.

Mobina Rostami iráni röplabda-válogatott játékos Instagram-fiókján posztolt a támadást követően: „Iráni állampolgárként őszintén szégyellem a hatóságok Izrael elleni támadását, de tudnotok kell, hogy az iráni emberek szeretik Izraelt és gyűlölik az Iszlám Köztársaságot”.

Rostamit állítólag nem sokkal később letartóztatták.

A posztjához fűzött egyik komment egy, az iráni biztonsági erőkhöz köthető fiókból érkezett, amely azt írta: „Betuszkolunk egy zsákba”.

„Csak Isten tudja, milyen sors vár rá”

– írták Rostami barátai a letartóztatást után a közösségi médiában.

Az iráni sportolók Izraelt támogató hulláma söpört végig a közösségi médián azóta, hogy az Iszlám Köztársaság szombat éjjel példátlan drón- és rakétacsapást mért a zsidó államra. Korábbi és jelenlegi futballisták, a dzsúdó válogatott edzője és sokan mások elítélték a teheráni hatóságok brutalitását, és igyekeztek elhatárolódni a rezsimtől.

„Mi vagyunk Irán. Nem az Iszlám Köztársaság”

– írták többen.

Elemzés: Oroszország beállt a zsidó államot megtámadó Irán mögé

Az elmúlt napokban az orosz tisztviselők és állami médiumok éles kritikát fogalmaztak meg Izraellel szemben, és támogatásukról biztosították Iránt.

Zuhanórepülésbe kezdett Irán gazdasága az Izrael elleni sikertelen támadás után

Jelentősen csökkent az iráni reál értéke, pedig Izrael még vissza se ütött. Az infláció az egekben.