Zuhanórepülésbe kezdett Irán gazdasága az Izrael elleni sikertelen támadás után

Jelentősen csökkent az iráni reál értéke, pedig Izrael még vissza se ütött. Az infláció az egekben.

Az Izrael elleni sikertelen támadást követően az iráni riál értéke jelentősen visszaesett. Annak ellenére, hogy Iránban hivatalosan nem ismerik el a kereskedelemben, és a „nemkívánatos valuta” kategóriába sorolják, az amerikai dollár értéke valamivel kevesebb, mint 705 000 (!) iráni riálon áll, és a fellendülés jeleit mutatja. Érdekességként megjegyzendő, hogy október 6-án a dollár értéke a feketepiacon 498 000 iráni riál körül volt.

A pénzügyileg rátermett és óvatos iráni lakosok, továbbra is a feketepiacon beszerzett dollárral vagy arannyal kereskednek.

Az elmúlt négy hónapban az iráni riál drámai értékvesztésen ment keresztül a szabadpiacon. Ez a szabad esés egybeesik azzal, hogy Irán súlyos inflációval küzd, amely mostanra elérte a 40%-ot. Jelenleg egy euró 630 500 riálnak felel meg.

Közzétette véleményét Izrael kilátásairól a Fitch Ratings

A nemzetközi hitelminősítő szerint a gázai háborúból eredő geopolitikai kockázatok változatlanul magasak, és továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye.

Nemzetközi közgazdászok közvetlen összefüggést látnak a Forradalmi Gárda és a Kudsz Erők külföldi műveletei és a gazdaság állapotának romlása között.

E piaci realitások ellenére az iráni központi bank nem hajlandó elismerni a feketepiaci árfolyamokat. Kitart amellett, hogy a riál alacsony, dolláronként 450 000-es árfolyamát ismeri el hivatalos árfolyamnak, miközben egyidejűleg megakadályozza, hogy a polgárok valutaváltást hajtsanak végre. A Központi Bank tisztviselői fenntartják álláspontjukat, és kijelentik, hogy „lehetetlen” ilyen átváltásokat végrehajtani, és leállították a hivatalos pénzátutalásokat. A tengerentúli pénzátutalások minden formáját is teljesen betiltották.

A folyamatos válság ellenére a kormány közgazdászai folyamatosan biztosítják a lakosságot arról, hogy a hazai valutával kapcsolatos problémák hamarosan „megoldódnak”.

Elképesztő leleplezés: brit óriásbankok kezelik az iráni terroristák pénzét!

Végre fény derült a Lloyds és a Santander üzletelésére az iráni titkosszolgálatokkal.