Amerika figyelmezteti Izraelt, hogy egy támadás Irán ellen „rosszul is elsülhet”

Amerikai tisztviselők figyelmeztették izraeli kollégáikat, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni ismétlődő támadások taktikailag kielégítőek lehetnek, de végső soron kontraproduktívak – írta vasárnap a The New York Times a színfalak mögötti megbeszéléseket ismerő több tisztségviselőre hivatkozva.

A jelentés szerint izraeli tisztviselők azt mondták, hogy nem áll szándékukban felhagyni a támadásokkal, és figyelmeztettek, hogy a diplomáciai megoldások jól láthatóan nem hoznak eredményt.

A jelentés arról is beszámolt ugyanakkor, hogy hírszerzési tisztviselők és nemzetközi ellenőrök szerint az irániak gyorsan visszaállították a megtámadott létesítményeket, gyakran új gépeket telepítettek, amelyek sokkal gyorsabb ütemben képesek urándúsításra.

Az Arutz7 arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt látszik bizonyítani az a tény, hogy amikor egy kulcsfontosságú, uránium dúsításra használt centrifuga-alkatrészeket gyártó üzem robbanást szenvedett el késő tavasszal, és megsemmisült az alkatrészkészlet nagy része, valamint a nemzetközi ellenőrök által telepített kamerák és érzékelők, már nyár végén újraindult a gyártás.

A New York Times jelentése szerint a Fehér Házon valamilyen átmeneti megállapodáson dolgozik az iráni urándúsítás befagyasztására, cserébe az Egyesült Államok enyhítene néhány szankción. Bár ez nem oldaná meg a problémát, időt nyerhet a tárgyalásokra, és visszatartja az izraeli fenyegetéseket, hogy bombázzák az iráni létesítményeket.

A tárgyalások folytatása előtt Irán azt követelte az Egyesült Államoktól, hogy szüntesse meg az Iránnal szemben a nukleáris tárgyalások részeként kiszabott szankciókat, és biztosítsa Iránt arról, hogy többé nem mondja fel a megállapodást.

Amerikai tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy bár Washington a diplomácia utat részesíti előnyben az Iránnal fennálló patthelyzet megoldására, más lehetőségek is terítéken vannak.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden lehetőséget megfontol, ha a diplomácia kudarcot vall.

„Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett amellett, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson. Mi pedig továbbra is elkötelezettek vagyunk a nukleáris kérdés diplomáciai megoldása mellett.

De ha Irán nem hajlandó komolyan elköteleződni, akkor meg fogunk vizsgálni minden lehetőséget, hogy az Egyesült Államok biztonságát fenntartsuk”

– mondta Austin a Manama Dialogue 2021 Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetében a bahreini Manamában tartott beszédében.

Közben Benny Ganz izraeli védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy támogat egy „szélesebb, erősebb” megállapodást Iránnal.

„Támogatok egy olyan megállapodást, amely szélesebb, erősebb és hosszabb lesz – Irán visszavételével, jelenlegi képességeinek leépítésével és hatékony ellenőrzésekkel a telephelyeken és a fegyvergyártásban” – mondta Ganz a Haaretz-UCLA konferencián.

Izrael Aszad pozíciójának megerősítésével szorítaná ki az irániakat Szíriából?

Izrael folyamatosan figyelemmel kíséri a térségben végbemenő változásokat, amelyek közül néhányban Szíria kulcsszerepet játszhat.