Vicces: pont Ocasio-Cortez vádolja antiszemitizmussal Donald Trumpot

AOC

A radikálisan baloldali demokrata képviselőnő figyelmét valószínűleg elkerülte, hogy az elnök lánya és unokái is zsidóknak vallják magukat.

Tovább folytatódik Alexandria Ocasio-Cortez állandó kísérletsorozata arra, hogy Donald Trump amerikai elnököt negatív színben tüntesse fel a nyilvánosság előtt. Legutóbbi próbálkozásában antiszemitizmussal is megvádolta őt, miután Adam Schiff kapcsán az elnök megjegyzéseket tett Twitter-bejegyzésében.

Schiff kulcsszerepet vállalt annak a képviselőházi hírszerzési bizottságnak a munkájában, amellyel alkotmányos felelősségre vonási eljárást indítottak Trump ellen Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott korábbi telefonbeszélgetése miatt.

Az ellene folyó hadjárat egyik főszereplőjének minősítésekor Trump boszorkányüldözést emlegetett, majd egy szóviccel élve azt írta: „Nem hiába nevezzük ‘Shifty Schiffnek’. Egy ravasz, és becstelen fickó”.

Az elnök szerdai megjegyzését Ocasio-Cortez a haragosan kommentálta tweetjében:

„Trump egy szándékos, kegyetlen és antiszemita harcot folytat Schiff elnökkel szemben (…).”

A demokrata képviselőnő hozzátette:

„Mindez helytelen. Káros. Fanatizmusa visszatükröződése annak a fehér felsőbbrendűséget hirdető szavazóbázisnak, amire politikai haszonszerzés céljával támaszkodik”.

Az, hogy Ocasio-Cortez antiszemitizmussal vádolja az elnököt, azért is érdekes, mert a múltban éppenséggel ő tett olyan botrányos kijelentéseket, amik miatt a zsidógyűlölet árnyéka vetült rá. Nem egyszer támadta hevesen Izraelt is, és az is előfordult, hogy egy holokauszt-idézetet „kicsavarva” védte meg szintén antiszemita botrányairól hírhedt képviselőtársát, Ilhan Omart.

Július végén Ocasio-Cortez is aláírta azt a határozatot, ami Ilhan Omar kezdeményezésére támogatásáról biztosítja az nyíltan Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) nevű mozgalmat. Az Omar által elindított kezdeményezést egy tucat másik demokrata képviselő is támogatásáról biztosította — köztük Julian Castro, aki a 2020-as demokrata elnökjelöltségéért is versenybe szállt.

Augusztus elején a demokrata képviselőnő egy amerikai rádióműsorban próbálta megvédeni korábbi, Izrael-ellenes kijelentéseit.

Mint mondta,

„a jobboldal azt akarja elhitetni, hogy ha valaki Izraelt kritizálja, az antiszemita, pedig semmi sem áll messzebb a valóságtól! A megszállás ellen felszólalni nem egyenlő az Izrael-ellenességgel. Az nem azt jelenti, hogy valakinek a nemzettel, mint olyannal van problémája.”

Nem mellesleg a Jewish Telegraphic Agency emlékezetet: Ocasio-Cortez antiszemitizmusról szóló kirohanásáig sokan nem is tudtak Adam Schiff zsidó származásáról. Az pedig szintén nem elhanyagolható tény, hogy az amerikai elnök lánya és unokái is zsidóknak vallják magukat.