Megbuktatni Trumpot, bármi áron?

A Neokohn szerkesztője

 

A demokraták most nem az oroszokra, hanem az ukránokra hivatkozva próbálják megbuktatni Donald Trumpot. Ha ez nem sikerül akkor a cirkusszal hozzájárulhatnak egy esetleges újabb Trump győzelemhez. 

Miközben Donald Trump még a beszédét mondta az ENSZ közgyűlésén, a demokraták már hívogatták a média képviselőit, hogy készüljenek fel egy nagy bejelentésre. Két és fél év ígérgetés után Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata párti vezetője kedden bejelentette, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárást indít az Egyesült Államok elnöke ellen.

Az amerikai képviselőház alkotmányos felelősségrevonási eljárást indít Trump ellen

Az amerikai elnök tagadja a vádat, hogy nyomást gyakorolt volna az ukrán elnökre Joe Biden fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban.

Az impeachment szót már szinte azelőtt bedobták a demokraták, hogy Trumpot beiktatták volna. Először James Comey FBI igazgató kirúgása után vetették fel az elnök ellenfelei, hogy el kellene indítani az eljárást. Comey volt az, aki mindössze egy héttel a 2016-os választások előtt sajtótájékoztatót tartott, hogy újra nyomoznak Hillary Clinton e-mail ügyében, majd gyorsan bejelentette, hogy bár történt szabálysértés, de nem emelnek vádat. Clinton később Comeyt nevezte meg bukásának egyik fő felelőseként.  Ennek ellenére a kirúgás után Comey egy pillanat alatt demokrata hőssé vált, aki gyorsan írt is egy önéletrajzi könyvet, amely egy rövid ideig fontos dohányzóasztali dísze volt a demokratáknak.

Nancy Pelosi mégsem mozdítaná el Trumpot

Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb demokrata párti politikusa szerint a felmentési eljárás megindítása túlságosan megosztaná az amerikai társadalmat. 

De az első igazán komoly próbálkozás az elnök megbuktatására a Mueller nyomozás volt az orosz beavatkozásba. Azonban hiába nyomoztak minden erejükkel, nem találtak semmi olyat, ami azt támasztotta volna alá, hogy Trump az „oroszok embere” lett volna. Mindezt annak ellenére, hogy minden lehetséges forrás a rendelkezésükre állt. Az egész orosz vonal kínos volt mind a demokratákra, mind az amerikai médiára nézve, akik lelkesen beleálltak egy narratívába, amiről később kiderült, hogy hamis.

Az elmúlt két és fél évben rendszeresen megpengették annak a lehetőségét, hogy akkor Trumpot az elmeállapotára hivatkozva kellene megbuktatni, de ez egy olyan megoldás volt, ami mögé a demokrata képviselők többsége nem akart beállni.

Mueller: nem mentettem fel Trumpot

A képviselőházban viszont kiosztották, hogy neki nincs is joga felmenteni bárkit, tehát a kijelentésnek nincsen jogi relevanciája.

Július 24-én Robert Mueller az orosz nyomozás vezetője vallomást tett a Képviselőház titkosszolgálati bizottsága előtt. A meghallgatás kudarca republikánus örömünnepbe torkolt.  Mueller ugyanis nehezen tudott koncentrálni, sokszor nem értette a kérdéseket és általánosan olyan teljesítményt nyújtott, ami kellemetlen egy közszereplő számára. Ráadásul nem hangzott el olyan új információ, amely indokolttá tette volna az impeachment eljárás beindítását. Azonban már másnap július 25-én egy ismeretlen köztisztviselő panaszt nyújtott be Trump ellen.

A panaszt egy telefonhívás miatt tette az ismeretlen. A telefon másik végén Zelenszkij az újdonsült ukrán elnök volt, akit Trump választási győzelmének apropóján hívott fel. Trump állítólag arra kérte az elnököt, hogy nyomozzon Joe Biden fiának Hunter Bidennek kínos ügyeiben. Hunter Biden a család fekete báránya, akit kokainfogyasztás miatt egy hónap után kirúgtak a haditengerészettől, aki klubokban verekedett, és még crack kokain pipát is talált az autójában a rendőrség, de „bizonyíték hiányában” nem emeltek vádat ellene. Hunter Biden valahogy mégis egy ukrán cég igazgatóságában kötött ki, amit Bursima Holdingsnak neveztek.

Joe Biden ekkor alelnök volt, aki egyik fontos ügyének tekintette, hogy felszámolja az ukrajnai korrupciót. A republikánusok vádjai szerint a saját fia érdekében rúgatta ki Shokin ügyészt, aki korábban nyomozott a Bursima Holdings után. Tehát ennek az ügynek a kinyomozását kérte Trump Zelenszkijtől. Ezt az amerikai elnök is elismerte. A vád azonban azt is állítja, hogy Trump nem csupán kért, hanem nyomást is helyezett az ukrán elnökre azzal, hogy visszatartotta az Ukrajnának szánt védelmi segély kifizetését.

Az eljárás keddi bejelentése után a Fehér Ház azonnal közleményt adott ki, hogy nyilvánosságra hozzák a telefonhívás teljes szövegét és minden lehetséges módon együttműködnek a vizsgálatban. A kormány ezenkívül nyilvánosságra hozza az ismeretlen panaszt tevőről készült nyomozási dokumentumokat is.

Trump Twitteren így reagált: „Pompeo külügyminiszter engedélyt kapott az ukrán kormánytól, hogy nyilvánosságra hozhassuk annak a beszélgetésnek a szövegét, amit az elnökükkel folytattam. Ők sem értik, mi itt a probléma. Ez egy totális boszorkányüldözéses átverés a demokratáktól!”

Nancy Pelosi a keddi sajtótájékoztatón azt állította, hogy elegendő tényanyag áll rendelkezésükre az eljáráshoz. Ben Shapiro konzervatív kommentátor szerint, azzal lehet az eljárást egyedül megindokolni, ha a demokraták betudják bizonyítani, hogy quid pro quo történt. Vagyis, hogy Trump valamit valamiért üzletet ajánlott fel az ukrán elnöknek. Erre azonban egyenlőre nincs bizonyíték. Furcsa módon pontosan azzal vádolják Trumpot, amivel ő vádolja Bident.

Ben Shapiro on Twitter: „Here’s the short story: no quid pro quo, no impeachment. Bad, ugly behavior is not impeachable. Neither is suspicious timing (if it were, Biden would have been in serious trouble in 2016). / Twitter”

Here’s the short story: no quid pro quo, no impeachment. Bad, ugly behavior is not impeachable. Neither is suspicious timing (if it were, Biden would have been in serious trouble in 2016).

Az eljárást pont úgy időzítették, hogy legyen idő végigvinni még a jövő évi választásokig. Az ügy teljesen el fogja terelni a figyelmet a demokrata előválasztásokról. Az impeachment eljárás sikeréhez azonban az is kellene, hogy a republikánus többségű Szenátus Trump ellen forduljon, erre viszont nincs sok az esély. Másrészt egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég bizonyíték ahhoz, hogy valóban megalapozott legyen az eljárás.

A demokraták úgy döntöttek, hogy mindent feltesznek egy lapra. Ennek lehet az az oka, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy Trumpnak van esélye, hogy újraválasszák 2020-ban. Pelosi a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ezt mindenképpen meg kell akadályozniuk.  Így ha nem tudják legyőzni a szavazófülkében akkor megpróbálják felhasználni ellene az alkotmányt. Ha ez nem sikerül, akkor ezzel a lépéssel elérhetik, hogy Trump másodszor is az ovális irodában landoljon, ahová a népharag fogja berepíteni.

Hiszen jogosan teheti fel a kérdést az átlag amerikai szavazó, hogy a washingtoni elit milyen jogon söpri félre az amerikai szavazók akaratát? Hiszen a demokraták Trump megválasztásának pillanata óta mindent megtesznek, hogy valahogy elmozdítsák az elnököt a hatalomból. Ilyen jellegű, folyamatos ostromot még egyetlen amerikai elnöknek sem kellett kiállnia.

A kérdés csak az, hogy mindezt túlélheti-e Trump és, hogyan fog az amerikai demokrácia kijönni ebből a mocsárból.