Mueller: nem mentettem fel Trumpot

Robert Mueller volt különleges ügyész képviselőházi meghallgatásán úgy fogalmazott: nem mentette fel Donald Trump amerikai elnököt az igazságszolgáltatás akadályozása vádja alól – írja a The Jerusalem Post.

A meghallgatás előtt az elnök hosszú twitter üzenet láncban vádolta a demokratákat, hogy „jogtalanul fabrikálnak bűnügyet” a „nagyon ártatlan Elnök” ellen, és számonkérte, hogy a vizsgálat miért nem fókuszált Hillary Clinton, James Comey korábbi FBI igazgató, és mások üzelmeire.

Mueller most először válaszolt nyilvánosan kérdésekre a vizsgálatáról. A képviselőház igazságügyi bizottságában a törvényhozók órákig kérdezték, több csatorna élőben közvetítette a meghallgatást.

A volt különleges ügyész kijelentette: a vizsgálat nem mentette fel Trumpot az igazságszolgáltatás akadályoztatásának vádja alól.

Megállapították, hogy az orosz kormány erőteljes és szisztematikus módon beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba

– mondta Mueller. Ezt nevezte egyébként az Egyesült Államok biztonságát érő egyik legnagyobb kihívásnak.

Robert Mueller’s House Judiciary Hearing Opening Statement (C-SPAN)

Former Special Counsel Robert Mueller’s opening statement before the House Judiciary Committee. Full Video: https://cs.pn/2Z96rnV

Arra összpontosítottak, hogy a rendelkezésre álló bizonyíték elegendő-e ahhoz, hogy vádat tudjanak emelni a kampánystáb bármelyik tagja ellen összeesküvésben való részvétel címén. A nyomozók arra jutottak, hogy a bizonyíték ehhez nem volt elegendő.

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy az oroszok Trump győzelmét tartották előnyösebbnek.

Az egyik republikánus képviselő azzal támadta Muellert, hogy neki nincs is joga felmenteni valakit, ezért tévesen fogalmazott, így a kijelentésnek nincsen jogi relevanciája.

Mueller nyilvános meghallgatását a képviselőházban demokrata párti képviselők kezdeményezték. Az igazságügyi bizottság több mint 3 órás meghallgatása után fél órás szünetet követően a hírszerzési bizottságban is meghallgatták.

Mueller-jelentés: nincs rá bizonyíték, hogy Trump összejátszott volna az oroszokkal

Az amerikai igazságügyi miniszter szerint nem találtak bizonyítékot összeesküvésre az orosz kormányzattal.