Mueller-jelentés: nincs rá bizonyíték, hogy Trump összejátszott volna az oroszokkal

Az amerikai igazságügyi miniszter szerint nem találtak bizonyítékot összeesküvésre az orosz kormányzattal.

A Mueller-bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgálatot — jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter a jelentés szerkesztett változatának nyilvánosságra hozatala előtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A tárcavezető leszögezte: a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral.

„Ez a lényeg: csaknem két esztendeig tartó vizsgálat, több ezernyi idézés és tanúk százainak meghallgatása után a különleges vizsgálóbizottság megállapította, hogy az orosz kormány ugyan támogatta a 2016-os elnökválasztási folyamatba történő törvénytelen beavatkozást, csakhogy a Trump-kampány, vagy bárki más nem játszott össze velük ebben”

— fogalmazott a miniszter.

William Barr ugyanakkor megerősítette, hogy Oroszország valóban megpróbált beavatkozni az amerikai választási folyamatba, és a vizsgálóbizottság feltárt erre vonatkozó bizonyítékokat.

Mint mondta: a bizottsági jelentés részletezi is, hogy az oroszok milyen erőfeszítéseket tettek a Demokrata Párt és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt számítógépes rendszerének feltörésére és információk, dokumentumok ellopására. A cél ezek nyilvánosságra hozatala és népszerűsítése volt — tette hozzá William Barr, megemlítve a WikiLeaks és a Guccifer nevű kiszivárogtató portálok szerepét is ebben.

William Barr továbbá közölte, hogy a jelentés szerkesztett változatát küldik át a kongresszusnak és ezt a változatot hozzák nyilvánosságra is, de a szerkesztésben sem a Fehér Ház, sem más nem vett részt. Bár az elnöknek erre kivételes joga lett volna, nem élt vele — derül ki az MTI írásából.

Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé.

„Nincs összejátszás, nincs az igazságszolgáltatás akadályozása, a játéknak vége”

— írta az elnök, aki Twitter-bejegyzéséhez az elemzőket a Trónok harca című filmsorozatra emlékeztető fotót is bemásolt magáról.

Átadták a Mueller-jelentést, ami megváltoztathatja Trump sorsát

Lezárult az orosz befolyást vizsgáló Mueller-bizottság munkája. 

Átadták a Mueller-jelentést, ami megváltoztathatja Trump sorsát

Lezárult az orosz befolyást vizsgáló Mueller-bizottság munkája.