Átadták a Mueller-jelentést, ami megváltoztathatja Trump sorsát

Lezárult az orosz befolyást vizsgáló Mueller-bizottság munkája. 

Átadta Robert Mueller bizottságának jelentését William Barr igazságügyi miniszternek péntek este, és ezzel lezárult a 2016-os elnökválasztásban való orosz beavatkozást vizsgáló ügyész munkája.

Mueller, a róla elnevezett különleges bizottsággal együtt csaknem két éven át tartó vizsgálat eredményét nyújtotta át a tárcavezetőnek, így most az a legnagyobb kérdés, hogy a Trump-kampány munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló tényeket mekkora mértékben hozzák nyilvánosságra a közeljövőben.

Ahogy számos demokrata képviselő, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője azonnal közös közleményében követelte a jelentés egészének nyilvánosságra hozatalát.

Barr a sajtónak adott nyilatkozatában azt mondta,hogy valószínűleg legkorábban a hétvégén adhat tájékoztatást a vizsgálat következtetéseiről. Levelében hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett a lehető legnagyobb átláthatóság mellett.

William P. Barr levele az amerikai kongresszusnak. Kép forrása: NYT

A 2017 májusában megkezdett vizsgálatok során Donald Trump többször is haragos tweeteket tett közzé a bizottság munkája kapcsán, és egyenesen „boszorkányüldözésnek” nevezte azt. Ám ahogy a CNN előrevetítette, az amerikai elnök még mindig nincs elkésve azzal, hogy akár saját hírnevének javítására is felhasználja a jelentést — feltéve, ha igazak a The Wall Street Journal értesülései, miszerint a jelentésben nem esik szó további vádemelési javaslatról.

Az ügy további érdekessége, hogy a volt FBI-igazgatót és az ország egyik legnagyobb tekintélyű ügyészét Trump minisztériuma kérte fel a vizsgálatra — emlékeztetett a 444.

Az amerikai elnök hiába szidalmazta és akarta kirúgatni, Mueller nyomozása alapján elítélték Trump korábbi kampányfőnökét, Paul Manafortot, valamint helyettes kampányfőnökét, továbbá két vezető tanácsadóját és a személyi ügyvédjét is. Ezen felül vádat emeltek két tucatnál is több orosz állampolgár — köztük számos hírszerző –, illetve Trump személyes barátja és tanácsadója, Roger Stone ellen is.