Vicces: pont Ocasio-Cortez vádolja antiszemitizmussal Donald Trumpot

AOC

A radikálisan baloldali demokrata képviselőnő figyelmét valószínűleg elkerülte, hogy az elnök lánya és unokái is zsidóknak vallják magukat.

Tovább folytatódik Alexandria Ocasio-Cortez állandó kísérletsorozata arra, hogy Donald Trump amerikai elnököt negatív színben tüntesse fel a nyilvánosság előtt. Legutóbbi próbálkozásában antiszemitizmussal is megvádolta őt, miután Adam Schiff kapcsán az elnök megjegyzéseket tett Twitter-bejegyzésében.

Schiff kulcsszerepet vállalt annak a képviselőházi hírszerzési bizottságnak a munkájában, amellyel alkotmányos felelősségre vonási eljárást indítottak Trump ellen Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott korábbi telefonbeszélgetése miatt.

Megbuktatni Trumpot, bármi áron?

A demokraták úgy döntöttek, hogy mindent feltesznek egy lapra. Hajdú Tímea háttér összefoglalója.

Az ellene folyó hadjárat egyik főszereplőjének minősítésekor Trump boszorkányüldözést emlegetett, majd egy szóviccel élve azt írta: „Nem hiába nevezzük ‘Shifty Schiffnek’. Egy ravasz, és becstelen fickó”.

Az elnök szerdai megjegyzését Ocasio-Cortez a haragosan kommentálta tweetjében:

„Trump egy szándékos, kegyetlen és antiszemita harcot folytat Schiff elnökkel szemben (…).”

A demokrata képviselőnő hozzátette:

„Mindez helytelen. Káros. Fanatizmusa visszatükröződése annak a fehér felsőbbrendűséget hirdető szavazóbázisnak, amire politikai haszonszerzés céljával támaszkodik”.

Az, hogy Ocasio-Cortez antiszemitizmussal vádolja az elnököt, azért is érdekes, mert a múltban éppenséggel ő tett olyan botrányos kijelentéseket, amik miatt a zsidógyűlölet árnyéka vetült rá. Nem egyszer támadta hevesen Izraelt is, és az is előfordult, hogy egy holokauszt-idézetet „kicsavarva” védte meg szintén antiszemita botrányairól hírhedt képviselőtársát, Ilhan Omart.

Július végén Ocasio-Cortez is aláírta azt a határozatot, ami Ilhan Omar kezdeményezésére támogatásáról biztosítja az nyíltan Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) nevű mozgalmat. Az Omar által elindított kezdeményezést egy tucat másik demokrata képviselő is támogatásáról biztosította — köztük Julian Castro, aki a 2020-as demokrata elnökjelöltségéért is versenybe szállt.

Ocasio-Cortez az Izrael-ellenes bojkottmozgalom mellett

A demokrata kongresszusi képviselőnő ismét a zsidó állam ellen lép fel.

Augusztus elején a demokrata képviselőnő egy amerikai rádióműsorban próbálta megvédeni korábbi, Izrael-ellenes kijelentéseit.

Mint mondta,

„a jobboldal azt akarja elhitetni, hogy ha valaki Izraelt kritizálja, az antiszemita, pedig semmi sem áll messzebb a valóságtól! A megszállás ellen felszólalni nem egyenlő az Izrael-ellenességgel. Az nem azt jelenti, hogy valakinek a nemzettel, mint olyannal van problémája.”

Nem mellesleg a Jewish Telegraphic Agency emlékezetet: Ocasio-Cortez antiszemitizmusról szóló kirohanásáig sokan nem is tudtak Adam Schiff zsidó származásáról. Az pedig szintén nem elhanyagolható tény, hogy az amerikai elnök lánya és unokái is zsidóknak vallják magukat.

Ocasio-Cortez fél a zsidó lobbitól

A demokrata politikus szerint az AIPAC „le akarja vadászni”.