Izraeli belügyminiszter a Neokohnnak: Magyarország a történelem jó oldalán áll

A Neokohn főszerkesztője

 

Amint arról a Neokohn is beszámolt, a múlt héten Budapesten járt Moshe Arbel izraeli belügyminiszter, aki lapunknak adott interjújában beszél hazánk és a zsidó állam kapcsolatáról és annak jelentősségéről, hogy milyen hatása van Magyarország kiállásának a nemzetközi politikában.

Először jár Magyarországon?

Igen, és különösen örülök a lehetőségnek.

Milyen céllal érkezett?

Izrael rendkívül nehéz helyzetben van. Ezért nem jöttem egyedül, velem tartott Evyatar David két testvére is. Az Ön lapjának olvasói talán tudják: Evyatar David egy 23 éves fiatal, és egyike annak a több, mint 130 túsznak, akiket a Hamász foglyul ejtett az október 7-i véres mészárlás alatt és Gázába hurcolt. Ennek ma több, mint 140 napja.

Látogatásunkkal arra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy Izrael egy igazságtalan háborúban áll és számos polgárunk még mindig a Hamász fogságában sínylődik. Fiatalok, idősek, nők és gyermekek is.

Milyennek ítéli Magyarország és Izrael kapcsolatát?

A két ország kapcsolata talán még soha nem volt ilyen szoros. Magyarország kiállása ezekben a nehéz időkben sok erőt és reményt ad nekünk. Ennek a kiállásnak bizony nagy, nemzetközi jelentősége van. Gondoljunk csak bele, hány nemzetközi fórum próbálkozik megkérdőjelezni Izrael jogát az önvédelemhez!

Magyarország álláspontja egyértelmű és bátor.

Úgy érzi lehet hatása mindennek más országok politikájára?

Minden bizonnyal. És nem csak Magyarország szoros környezetében. Meggyőződésem például hogy Új-Zéland is, amely a múlt héten bejelentette, hogy a Hamászt terrorszervezetként fogja nyilvántartani, többek közt Magyarország határozott hangjának volt köszönhető.

Kikkel tudott Budapesten megbeszéléseket folytatni?

Volt szerencsém Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrral és Pintér Sándor belügyminiszter úrral is találkozni, értékelni a helyzetet. Nekik is bemutattam Evyatar David családját. Azt gondolom, hogy igen hatásos és produktív megbeszélések voltak, ahogy a talmudi bölcsek mondják:

„A szívből jövő szavak a szívbe hatolnak”.

Azt is elmondtam vendéglátóimnak, hogy a jövőben történelem mond ítéletet felettünk, és Magyarország büszke lehet, hogy a jó oldalon áll, mely az életet választja.

Szijjártó Péter a Neokohnnak: Nem felejtettük el, hogy mi történt október 7-én

Exkluzív videóinterjút adott lapunknak a külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, Jeruzsálemben.

Mit gondol a jelenleg folyó háborúról általánosságban?

Téved aki azt gondolja, hogy ez Izrael és a muszlimok közti háború. Izraelben békében élnek a zsidó és muszlim polgárok.

Ez a háború azok közt folyik, akik az iráni rezsim hatására a halált és a pusztítást részesítik előnyben az élettel, a fejlődéssel, az élni akarással.

Ne felejtsük el: Izraelben majd’ kétmillió muszlim él, akik ugyan azokkal a jogokkal rendelkeznek, mint a zsidó lakosok. A Hamász terrorakciójának muszlim áldozatai is voltak, ahogy muszlimok is harcolnak az izraeli hadseregben és sok esetben az életüket kockáztatják a béke miatt. Izrael állam hálás ezeknek a polgároknak. Épp a napokban adományoztam állampolgárságot egy palesztin muszlimnak, aki zsidókat mentett a terrorakció zűrzavarában. Az ilyesmi példamutató és reménykeltő.

Magyarország mindezt jól tudja. Jól ismeri miről is szól ez a harc és hogy Izrael az egész nyugati civilizációt védi a barbarizmus ellen.

Úgy tűnik nem sokan vannak a világon, akik Magyarországhoz hasonló tisztánlátással szemlélik az eseményeket.

Valóban. Ezért is értékeljük igen nagyra Magyarország barátságát, a magyar nép szolidaritását. A világ számos országa, akár nyugaton, akár keleten nem látja ezt, ezt az Izrael-ellenes hangot erősíti fel a fősodrú média.

Mi gondol arról a nemzetközi nyomásról, mely Izraelre nehezedik? Meddig tud Izrael kitartani ilyen nyomás ellenére.

Meggyőződésem, hogy be kell fejeznünk, amit elkezdtünk. Nem élhetünk egy terrorállam mellett. A fennmaradásunk a tét. Ebben segít az olyan országok kiállása, mint Magyarország vagy Románia, ahol két hónapja jártam. De az Egyesült Államok kormánya, minden belső politikai nyomás ellenére, kiáll önvédelemhez való jogunk mellett. Tudják, hogy Izrael mindent megtesz, példátlanul és bőven morális kötelességein felül, hogy minél kevesebb polgári áldozata legyen ennek a harcnak Gázában.

Mi nem gyilkosok vagyunk. Számunkra minden emberi élet fontos.

Mi a véleménye az izraeli arab közvéleményről?

Dicsérettel kell illessem az izraeli arab polgárok és vezetőik hozzáállását, akik tisztán és pontosan látják kik a jók és kik a rosszak ebben a háborúban. Persze vannak szélsőségesek, de a többség a jó oldalon áll.

„Érzelmileg, mentálisan fáj nekünk, amerikaiaknak, amikor az elnökünkre nézünk”

Amerika akkor sikeres a külpolitikában, amikor erőt sugároz — nyilatkozta lapunknak Bryan Leib, amerikai politikai kommentátor, az Alapjogokért Központ vezető kutatója.