Szijjártó Péter a Neokohnnak: Nem felejtettük el, hogy mi történt október 7-én

A Neokohn főszerkesztője

 

Múlt héten Jeruzsálemben járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki találkozott Jiszráél Katz nemrégiben kinevezett külügyminiszterrel, Eli Cohen energiaügyi miniszterrel és Ron Dermerrel, az izrali miniszterelnök főtanácsadójával. Szijjártó Péter Jeruzsálemben lapunknak adott exkluzív videóinterjújában látogatásának céljáról, Magyarország álláspontjáról a jelenlegi izraeli-gázai konfliktusban és Izrael és Magyarország megrendíthetetlen barátságáról is beszélt.

A külgazdasági és külügyminiszter múlt hét szerdán reggel érkezett Jeruzsálembe, ahol először izraeli kollegájával Jiszráél Katz külügyminiszterrel folytatott négyszemközti megbeszélést, majd a két politikus plenáris ülésen vitatta meg az országok közti legfontosabb ügyeket. Szijjártó a külügyminisztériumban olyan családokkal is találkozott, akiknek tagjait a Hamász palesztin terrorszervezet elrabolta október 7-én, és azóta is fogva tartja.

„Mi Magyarországon nem tartozunk azok közé, akik 103 nap után elfelejtették volna, hogy ez az egész, ami most így zajlik a közel-keleten, ez hogyan indult.

A nemzetközi politikában, sajnálatos módon elfelejtik, hogy mi történt 103 napja. És amikor a közel-keleti, a gázai, izraeli eseményeket értékelik, vagy arról azokról beszélnek, akkor általában azt valahogy kihagyják, hogy miért is alakult mindez így” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

No Title

No Description

„Világosá kell tenni, hogy nem egyszerűen egy izraeli érdek, hanem globális érdek, hogy az izraeli terrorellenes műveletek sikeresek legyenek, mert ha ezek a terrorellenes műveletek sikeresek lesznek,

akkor az hozzá tudja segíteni a világot ahhoz, hogy ilyen pokoli támadás soha sehol még egyszer ne forduljon elő a világon. És ez a mindannyiunk érdeke”

– emlékeztetett Szijjártó.

Az Izraellel szembeni Nyugaton tapasztalható ellenséges hangulatról a külügyminiszter azt mondta:

„Nem a mostani terrorellenes műveletekkel érkezett Európába, hogy egyes európai országok Izraellel szemben barátságtalan álláspontot képviselnek, nem most fordult elő az, hogy Izraellel szemben hangulatkeltés zajlik”.

A hágai Nemzetközi Bíróságon a Dél-Afrikai Köztársaság által benyújtott kereset, mely Izraelt népirtással vádolja, Szijjártó Péter szerint teljes nonszensz:

„A Magyar Kormány álláspontját világosá tettük ebben az ügyben, hogy nonszensznek tartjuk az egész eljárást, ahogy világossá tettük azt is, hogy ez egy Izraellel szemben ellenséges lépés. A kiegyensúlyozottságtól nagyon messze van a felvetés körítése”.

A külgazdasági és külügyminiszter lapunknak nyilatkozva beszélt Magyarország és Izrael közötti együttműködésről az energia területén. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy már 12 évvel ezelőtt megindultak a tárgyalások a két ország között a Földközi-tengeren, izraeli felségterületen fekvő földgáz magyarországi impontjáról: „Ma már ott tartunk, hogy mindez nagyon rövid időn belül valósággá tud válni. Ugyanis azok az offshore gázmezők, amelyekről Izrael termeli ki a földgázt, azok sok százmillió köbméternyi tartalékkal rendelkeznek. Izrael pedig nagy mértékben meg fogja növelni az exportját Egyiptomon keresztül Európa irányába”.

Jair Netanjahu a Neokohnnak: Kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben      

Az izraeli politikai kommentátor a Neokohnnak adott exkluzív interjúban beszélt az Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéről és a Magyarországgal való szoros barátságáról.

Magyarország és Izrael barátságával kapcsolatban Szijjártó Péter két dolgot emelt ki:

„A két miniszterelnök között személyes, de a kormány tagok között is miniszteri szinten kiváló együttműködések, kiváló kapcsolatok vannak. És a mai politikában ez sokat számít”.

A külügyminiszter kiemelte azt is, hogy „Közép-Európa, vagy harmadrészt Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége Magyarországon van. Az elmúlt években pedig mindenki számára világosan vált, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben és hogy megvédjük a magyarországi közösségeket”.

„Európában a legbiztonságosabb helye ma a zsidó közösségnek Magyarországon van.

Mi nem engedtük az illegális migrációt, ezáltal Magyarországon nincsen az a modernkori antiszemitizmus, ami egyértelműen felívelőben van a nyugat-európai országban. Nincsenek párhuzamos társadalmak.”

Szijjártó Péter meglátogatta a jeruzsálemi külkereskedelmi képviselet irodáját is, ahol az irodában dolgozókkal és a nagykövetség munkatársaival is találkozott.

Exkluzív videóinterjú az egyik elrabolt izraeli-magyar férfi feleségével

Lishay Lavi elmeséli hogyan rabolták el férjét, és hogy ő és két kislánya mit éltek át október 7-én.