Azerbajdzsánba látogat az izraeli elnök

Jichák Herzog izraeli elnök és felesége, Michal Herzog first lady kedden a muszlim többségű Azerbajdzsán államba utazik.

Herzog elnököt azerbajdzsáni kollégája, Ilham Alijev elnök hívta meg állami látogatásra a fővárosba, Bakuba.

A többségében síita muzulmán vallású Azerbajdzsán Iránnal határos, így Baku Izraellel való erősödő szövetsége fontos tényező az izraeli védelem szempontjából.

Megérkezésekor Herzog elnököt a repülőtéren 30 gyermek fogadja majd, akik egy bakui Chábád iskolában tanulnak.

Ezt követően Herzog ellátogat a bakui elnöki palotába, ahol Alijev elnök királyi ceremónia keretében, díszőrség kíséretében fogadja őt, amelynek során elhangzik az izraeli himnusz is.

Az ünnepséget követően a két vezető diplomáciai találkozót tart, amelyet közös ebéd követ.

Herzog a tervek szerint részt vesz az Izrael függetlenségének 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseményen is, és találkozik az ország zsidó közösségének tagjaival.

Herzog elnököt látogatására elkíséri Moshe Arbel egészségügyi és belügyminiszter is, aki az azerbajdzsáni kollégájával találkozik, hogy megbeszéléseket folytasson az együttműködés fokozásáról az egészségügy területén, különös tekintettel az orvosi képzésre, a vészhelyzetekre való felkészültségre és a digitális egészségügyre. A látogatás során a két ország közötti egészségügyi együttműködési megállapodás aláírására is sor kerül.

Történelmi: megérkezett Azerbajdzsán első nagykövete Izraelbe

Azerbajdzsán az első síita muzulmán ország, amely nagykövetséget nyit a zsidó államban.