Történelmi: megérkezett Azerbajdzsán első nagykövete Izraelbe

Azerbajdzsán az első síita muzulmán ország, amely nagykövetséget nyit a zsidó államban.

Mukhtar Mammadov nagykövet, aki korábban azeri oktatási miniszterhelyettes volt, a Tel-Avivban már meglévő azeri kereskedelmi irodában fog dolgozni, amíg a nagykövetség épületét fel nem avatják.

„Ez a reggel történelmi! Volt szerencsém üdvözölni Mukhtar Mammadovot, minden idők első azerbajdzsáni nagykövetét Izraelbe érkezésekor”

– tweetelte Michal Hershkovitz, az izraeli külügyminisztérium közép-ázsiai és kaukázusi osztályának igazgatója.

A nagykövet várhatóan a jövő héten adja át megbízólevelét Jichák Herzog izraeli elnöknek.

Izrael 1993 óta működtet nagykövetséget Bakuban, és az egyik első ország volt, amely a Szovjetunió felbomlása után elismerte Azerbajdzsán függetlenségét.

Izrael számára az olajban gazdag Azerbajdzsánnal való kapcsolat nagy stratégiai jelentőséggel bír, egyrészt az Iránhoz való közelsége miatt, másrészt mert Baku szállítja Izrael kőolajszükségletének mintegy 40%-át, és az egyik fő vásárlója az izraeli katonai felszerelésnek.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.