Magyarországon tárgyalt az izraeli belügyminiszter

Moshe Arbel izraeli belügyminiszter csütörtökön hivatalos látogatáson járt Budapesten, ahol találkozott magyar kollégájával, Pintér Sándorral és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, valamint a magyarországi zsidó közösség vezetőivel.

A találkozókon részt vett az egyik október 7-én elrabolt túsz, Dávid Eviatar két testvére is, akit a Nova zenei fesztiválról rabolt el, és tart fogva azóta is a Hamász palesztin terrorszervezet Gázában.

A megbeszéléseken Arbel megköszönte Magyarországnak, hogy „egyértelműen és határozottan” kiállt a Hamász palesztin terrorszervezet által október 7-én brutálisan megtámadott Izrael mellett, különösen a nemzetközi színtéren, így az ENSZ-ben és az Európai Unióban, ahol Magyarország álláspontja sokszor sikeresen megakadályozta az Izrael önvédelemhez való jogát megkérdőjelező határozatokat.

„Magyarország példamutató álláspontja a nemzetközi közvéleményre is nagy hatással volt, amiért Izrael népe rendkívül hálás ezekben a nagyon nehéz időkben”

— mondta Arbel.

Arbel emellett találkozott a zsidó közösségek vezetőivel is, amikor csütörtök este látogatást tett az Óbudai Zsinagógában. A Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija vezette fogadáson jelen volt Oberlander Báruch, a magyarországi Chábád mozgalom vezetője, Győrfi László az EMIH és Keszler Gábor, a MAOIH elnöke, valamint Arje Mordecháj Rabinovich, a MAOIH főrabbija és Oirechman Smuel rabbi, a MAOIH főtitkára és a Vörösmarty utcai zsinagóga vezetője, az EMIH vezetősége és a magyarországi Chábád-mozgalom több rabbija és intézményvezetője is.

Az emelkedett hangulatú vacsorán Arbel méltatta és megköszönte a Chábád, és azon belül az EMIH munkáját, melyet „igen fontosnak és figyelemreméltóan sikeresnek” jellemzett.

„Izrael Állam hálás önöknek, a rengeteg segítségért és támogatásért”

— fogalmazott az izraeli belügyminiszter, aki

méltatta „a tradícionális zsidó közösségek összefogása által kifejetett szent munkát”.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntő beszédében elmondta, hogy a zsidó nép soha nem látott egységben áll ki Izrael állam és az izraeli zsidóság mellett és aggódását fejezte ki a világszerte erősödő antiszemitizmus miatt, ugyanakkor elismerően szólt a magyarországi viszonyokról, ahol a zsidó közösségek példátlan békében és nyugalomban élhetnek.

A magas rangú izraeli politikus korábban a nap folyamán látogatást tett a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség Kazinczy utcai központi zsinagógájában is, ahol Keszler Gábor elnök és Oirechman Smuel rabbi, a hitközség főtitkára kalauzolta.

Köves Slomó: Észhez kell téríteni a világot és a béke irányába terelni

Megnyílt Brüsszelben a Testvérem őrzője vagyok-e? címmel rendezett kiállítás, amely a magyar kormány és a zsidó közösség ukrán menekülteknek nyújtott segítségét mutatja be.