Amerikában is gyártani fogják a Vaskupolát

A Rafael Advanced Defense Systems izraeli védelmi technológiai vállalat, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer fejlesztője és gyártója, amerikai pénzügyi alapokból származó több tízmillió dolláros befektetéssel bővíti a Vaskupola elfogórakéták gyártását egy új gyár segítségével, amelyet az Arkansas állambeli Camdenben létesítenek.

Az új amerikai gyárban az elfogórakéták Sky Hunter nevű amerikai változatát fogják gyártani. A Rafael szerint ezek az elfogórakéták az amerikai tengerészgyalogságot és más külföldi megrendelőket is kiszolgálnak majd.

A gyár mintegy 60 helyi munkavállalót fog foglalkoztatni, és az RTX Corporation kiterjedt ipari komplexumához tartozó Highland Ipari Parkban fog működni.

Az Vaskupola légvédelmi rendszer megnövekedett használata a hadviselésben, köszönhetően a Hamász palesztin terrorszervezet a Gázai-övezetből, illetve a Hezbollah libanoni terrorszervezet Libanonból Izraelre lőtt rakétáinak, megnövelte a Vaskupola-elhárító gyártósorok bővítésének szükségességét.

Egyetlen Tamir-elhárító ára 100 000 és 150 000 dollár körül mozog.

A múlt héten a gyár megnyitó ünnepségét Sarah Huckabee Sanders, Arkansas állam kormányzója, John Boozman amerikai szenátor, a Rafael légvédelmi részlegének vezetője, Pini Yungman nyugalmazott dandártábornok, valamint az RTX Corporation képviselője, Annabel Flores jelenlétében tartották.

Az amerikai kongresszus nemrég jóváhagyott egy 14 milliárd dolláros segélycsomagot Izrael számára. A Rafael távozó vezérigazgatója, Yoav Har-Even a Ynetnek adott interjújában elmondta, hogy a csomagból

mintegy 4 milliárd dollár az izraeli légvédelmi rendszerek, a Dávid parittyája és a Vaskupola megerősítésére szolgál.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint ebből a pénzből mintegy 100 Iron Dome-elem és legalább 14 ezer Tamir elfogórakéta gyártását finanszírozzák. Az Iron Dome elfogórakéták mintegy 60 százalékát már most is az Egyesült Államokban gyártják, és egy részük az amerikai hadsereget is szolgálja.

Csúcsmodern Hermes-drónt jelentett be az izraeli Elbit Systems

A Spark-ot úgy tervezték, hogy megfeleljen a modern csataterek folyamatosan fejlődő kihívásainak.