Példátlan: Amerika szankciózza a Vaskupola alkatrészeit gyártó izraeli céget!

Az USA szankciókat jelentett be a Finkelstein ipari vállalat ellen, aminek további következményei lehetnek Izrael gazdaságára és védelmi iparára.

Egy példátlan jogi eljárás keretében az amerikai kormány vizsgálatot indított a Finkelstein Metals ellen – jelentette szerda reggel a Maariv. Az amerikai hatóságok szerint a vállalat által kapott „tiltott kormányzati támogatások” lehetővé tették, hogy a Finkelstein az Egyesült Államokban magasabb áron értékesítse termékeit.

A vizsgálat megindításáról és a Finkelstein elleni szankciókról szóló döntés előtt értetlenül állnak az izraeli tisztviselők előtt.

Az amerikai kormányzat mostani döntése ellentmond a két ország között évtizedek óta fennálló kereskedelmi megállapodásnak is.

A Finkelstein amerikai tevékenységének mértéke minimális az őt bepanaszoló vállalatokhoz képest (az amerikai piaci részesedés kevesebb mint 3%-át birtokolja).

Ez azonban forgalmának mintegy 75%-át teszi ki.

Ron Tomer, az Izraeli Gyártók Szövetségének elnöke felvette a kapcsolatot az izraeli gazdasági minisztériummal, és figyelmeztetett a szokatlan helyzetre, amely más vállalatoknak is kárt okozhat.

„Ez egy megalapozatlan per, amely a gyár bezárásához vezethet. Ha ez az ügy sikerrel jár, az más izraeli vállalatoknak is kárt okozhat, és ellentétes a meglévő kereskedelmi megállapodásokkal”

– mondta.

Amerikában is gyártani fogják a Vaskupolát

Többek között az Irán által támogatott Hamász, a Hezbollah és a jamani hútik rakétáinak „köszönhetően” egyre nagyobb szükség van a fejlett légvédelmi rendszerekre.

A Finkelsteint az izraeli védelmi ipar számára alapvető fontosságú cégként tartják számon, ez az egyetlen izraeli vállalat, amely sárgaréz, bronz és rézötvözet termékeket gyárt.

A vállalat a Rafael kizárólagos beszállítója azoknak a fémeknek, amelyekből elfogórakétákat gyártanak a Vaskupolához.

A precedens értékű vizsgálat drámai hatással lehet az Izrael és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kapcsolatok egészére, és széleskörű következményekkel járhat az Egyesült Államokba irányuló izraeli exportra, beleértve a védelmi ipart is.

A védelmi ipari üzemek számára nyújtott kormányzati kedvezmények gyakran szükséges feltételei az üzemek létrehozásának. Ha az amerikai kormány úgy dönt, hogy az ilyen típusú juttatások tiltott támogatásnak minősülnek, és ezért vámok kivetését követelik meg az USA-ba exportált termékekre, ez az USA-ba irányuló izraeli exportőrök elleni további perek hullámához vezethet.

„Érzelmileg, mentálisan fáj nekünk, amerikaiaknak, amikor az elnökünkre nézünk”

Amerika akkor sikeres a külpolitikában, amikor erőt sugároz — nyilatkozta lapunknak Bryan Leib, amerikai politikai kommentátor, az Alapjogokért Központ vezető kutatója.