Izrael új lézeres légvédelmi rendszere megváltoztathatja a védelmi ipart

A nemrég sikerrel tesztelt új, lézeres légvédelmi rendszer legfőbb előnye a precizitás mellett az, hogy a rakétákat rendkívül alacsony költség mellett képes megsemmisíteni, a Vaskupola rendszer által kilőtt elfogórakétákkal szemben legalábbis.

Az elmúlt évtizedekben számos ország igyekezett áttörni a technológiai üvegplafont, és olyan rendszert építeni, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan megbirkózzanak a rakéták növekvő fenyegetésével. Izrael technológiai vívmánya tehát minden szempontból rendkívüli; azon túl, hogy szinte tökéletes védelmi képességeket biztosít a zsidó állam számára, szinte bizonyosan feltételezhető, hogy hamarosan az izraeli fegyverexport rendkívül jövedelmező koronaékszere is lesz.

A Rafael Advanced Defense Systems és az Elbit Sytems által a védelmi minisztériummal közösen végrehajtott tesztsorozat bizonyította a Vassugár (angol nevén Iron Beam) rendszer képességeit, amelyet különböző fenyegetések – rakéták, aknavetők, páncéltörők és pilóta nélküli légi járművek ellen fejlesztettek ki.

„Először fordult elő, hogy egy Izrael által kifejlesztett nagy teljesítményű lézerrendszer célpontokat képes lelőni távolról” – jelentette be Benny Ganz védelmi miniszter, aki hozzátette, hogy „Mindent megteszünk azért, hogy a rendszer a lehető leghamarabb működőképes legyen, hatékony, olcsó és innovatív védelmi ernyőt biztosítva, amely életeket ment és nagyobb támadó manőverező-képességet tesz lehetővé ellenségeinkkel szemben”.

Ismét rakétákat lőttek Izraelre Gázából

A Vaskupola légvédelmi rendszer sikeresen ártalmatlanította a rakétákat.

A Vassugár rendszer tesztelése a következő hetekben is folytatódik, majd ezt követően minden bizonnyal integrálják a Gázai-övezetből kilőtt rakéták védelmi rendszerébe. A Vassugarat kezdetben az Vaskupola rakétavédelmi rendszer kiegészítésére fogják használni, és idővel, ha sikeresen vizsgázik, akár ki is szoríthatja a Vaskupolát.

A rendszer csak néhány év múlva lesz teljes mértékben, minden fronton bevethető, és még akkor sem lesz híján a kihívásoknak; a lézer nehezen működik felhős és ködös körülmények között, amelyek megakadályozzák, hogy pontosan bemérje a célpontot. Emellett a nagy hatótávolságú rakéták ellen sem kellően hatékony. Ezért a Rafael által kifejlesztett föld-levegő lézerrendszer mellett az Elbit egy levegő-levegő rendszert is fejleszt, hogy megnövelje a rendszer elfogási hatótávolságát. Joggal feltételezhető, hogy a jövőben a rendszert a tengeren, valamint harckocsikon és más gépesített gyalogsági erőkön fogják alkalmazni.

Izraelt jelenleg is több mint 100 000 rakéta fenyegeti Libanon irányából, és mintegy 15 000 rakéta a Gázai övezetből, Irakkal, Szíriával, Jemennel és Iránnal együtt, amely a rakéták fő finanszírozója.

A lézerrendszert a légierő légvédelmi parancsnoksága fogja üzemeltetni, szinkronban a jelenleg működő elfogórendszerekkel, a Vaskupolával, a Dávid parittyája és az Arrow 2-vel. Ez drámaian megnöveli a magas költségek miatt takarékosan működő Légvédelmi Parancsnokság működési rugalmasságát. Az új rendszer könnyen telepíthető: mindössze két teherautóból, egy külső radarhoz, generátorhoz és parancsnoki pótkocsihoz csatlakoztatott indítórakétából áll.

A Vassugár rendszer teljes mértékben izraeli gyártmány, de máris nagy érdeklődés övezi az Egyesült Államokból és a Perzsa-öböl arab szövetségeseinek részéről. Azonban nem valószínű, hogy Izrael azelőtt el akarná adni a rendszert, mielőtt kimerítené a benne rejlő összes lehetőségeket, hogy megváltoztassa a megszokott védelmi stratégiákat saját ellenségeivel szemben.

A legfejlettebb izraeli rakétavédelmi rendszert veszi meg Németország

A légvédelmi rendszer megvásárlását Izrael és az Egyesült Államok is jóváhagyta.