A legfejlettebb izraeli rakétavédelmi rendszert veszi meg Németország

Németország az Ukrajna elleni orosz hadjárat idején döntött arról, hogy mintegy 100 milliárd euró összeget fordít hadserege fejlesztésére. Ennek egyik legfontosabb lépése lehet az izraeli Arrow 3 rakétavédelmi rendszer megvásárlása — értesült a The Jerusalem Post.

A német törvényhozók az elmúlt hetekben azt szorgalmazták, hogy Berlin vásárolja meg az izraeli Vaskupola rendszert a légi fenyegetések elhárítására, de hétfőn a német légierő vezetője, Ingo Gerhartz altábornagy a The Jerusalem Postnak azt mondta, hogy az Arrow 3 volna a legmegfelelőbb rendszer az európai nemzetet fenyegető veszélyek szempontjából.

„A Vaskupolát rövid hatótávolságú fenyegetésekre használják, eléggé ütőképes iparunk van, és ehhez fogunk rendszereket beszerezni” – mondta Gerhartz. „A magasabb szintű elfogó-rendszerek esetében pedig ott van a Patriot fegyverrendszer, amelyet modernizálni fogunk. Ugyanakkor ha nagy hatótávolságú fenyegetéssel nézünk szembe, akkor nem rendelkezünk semmivel, és ez az, amiért alaposan megnéztem az Arrow 3-at, és érdeklődünk a rendszer iránt”.

A rendszer megvásárlása, amelyet Olaf Scholz kancellár szorgalmazott,

„Izrael és az Egyesült Államok jóváhagyásával kezdődik, ők pedig megadták nekünk a jóváhagyást” – mondta Gerhartz.

Amennyiben Németország megvásárolja a rendszert, az lenne az első alkalom, hogy az Arrow 3, Izrael egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, amely több mint 100 km-es magasságban képes ballisztikus rakéták elfogására, és a jelentések szerint akár 2400 km-es hatótávolsággal rendelkezik, Izraelen és Amerikán kívüli vevő kezébe kerül.

Németországra az „elégedetlenség tavasza” vár

Egyre több német fogyasztó kezdi megérezni az egyre súlyosbodó gazdasági válság nyomását.

Oroszország Iszkander típusú rakétákat állomásoztat olyan helyeken, amelyek számos európai várost, például Berlint is elérhetik. Az Ukrajnában bevetett rakéták túl magasan repülnek ahhoz, hogy a hagyományos légvédelmi rendszerek megsemmisíthessék őket.

„Mindannyiunknak fel kell készülnünk arra, hogy van egy olyan szomszédunk, amely kész arra, hogy erőszakot alkalmazzon érdekei érvényesítésére. Ezért együtt kell dolgoznunk annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg” – mondta Scholz a német televíziónak adott múlt heti interjújában.

Az ukrajnai orosz inváziót követően Németország a GDP 2 százalékára növelte védelmi költségvetését, és közölte, hogy 100 milliárd eurós különalapot hoz létre fegyveres erőinek gyors korszerűsítésére.

A Bild am Sonntag című német lap szerint a még fejlesztés alatt álló rendszer beszerzése legalább kétmilliárd euróba kerül. A beszámoló szerint a rendszer 2025-re lenne működőképes, és radarjait három németországi helyszínen állítanák fel, ahonnan aztán az adatokat a NATO légierejének Uedemben lévő egyesített légi műveleti központjába küldenék.

Az Arrow-3 fejlesztési program egyike az Izrael és az Egyesült Államok közös programjainak, amelyet az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség és az Izraeli Rakétavédelmi Szervezet (IMDO) közösen irányított az Izraeli Védelmi Minisztérium Védelmi kutatás-fejlesztési igazgatóságán belül.

Az Arrow fegyverrendszer integrációjának és fejlesztésének elsődleges alvállalkozója az IAI MALAM részlege, amely a radar funkciókért felelős, valamint az Elbit Systems Elisra részlege, amely az irányítórendszereket fejlesztette, és az IAI TAMAM részlege az IMI-vel és a Rafael Advanced Defense Systems-szel együtt, amelyek közösen fejlesztették ki az elfogórendszert. Az amerikai Boeing szintén partner a rendszerben.

Az Arrow 3 egy nagy manőverező képességű rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy a ballisztikus rakéták elfogásával a Föld légkörén kívül tartózkodó ballisztikus rakéták elleni védelmet biztosítson, és amelyet áttörő technológiai képességei miatt a világ egyik legjobb elfogórakétájának tartanak. Az Arrow 3 az egyetlen olyan elfogórendszer, amely nem hordoz robbanófejet, hanem a beérkező rakétát úgy fogja fel, hogy beléjük ütközik.

Az Arrow 3 rendszer legújabb generációja a feltételezések szerint sokkal nagyobb magasságban és a talajtól sokkal távolabb is jobb elfogó képességekkel rendelkezik, mint elődei.

Az Arrow 3 alkotja Izrael többrétegű védelmi rendszerének legfelső szintjét az Arrow 2, a Dávid parittyája és a Vaskupola rendszerrel együtt. A rendszerek együttesen olyan védőernyőt biztosítanak az ország számára, amely képes a gázai terrorcsoportok és a Hezbollah által használt rövid és közepes hatótávolságú rakéták, valamint a kifinomultabb, nagy hatótávolságú iráni ballisztikus rakéták jelentette fenyegetés elhárítására.

Az izraeli védelmi minisztérium és a külügyminisztérium a cikk megjelenésekor nem reagált a német vásárlás hírére.

A Bundeswehrnek nincsenek nélkülözhető fegyverei, ezért újakat adnak Ukrajnának

Berlin szerint az Ukrajna elleni orosz támadás fordulópont az európai történelemben, és az új korszakban új politika szükséges.