Hamarosan hadrendbe áll a mindent megváltoztató izraeli lézerkupola

Körülbelül 18 hónapon belül Izrael hadrendbe állítja a világ első lézeres légvédelmi rendszerét – írja a Jewish News Syndicate

A Rafael Advanced Defense Systems Iron Beam (Vasnyaláb) nevű, közel 20 éve fejlesztés alatt álló rendszere közvetlenül a Vaskupola légvédelmi rendszerek mellé lesz telepítve.

Mind az Vaskupola, mind a Vasnyaláb képes az aknavetőgránátok, pilóta nélküli légi járművek és rakéták lelövésére.

A lézerrendszert azonban úgy tervezték, hogy kiegészítse, nem pedig helyettesítse a Vaskupolát.

A Vaskupola a Gázából kilőtt és Izrael lakott területei felé tartó rakéták és aknavetőgránátok mintegy 95 százalékát fogj el, és ezt az arányt a 2023 májusában a palesztin Iszlám Dzsihád elleni „Pajzs és nyíl” hadművelet során is tartotta. Mindazonáltal a hamarosan hadrendbe álló lézerrendszer több relatív előnnyel is rendelkezik.

Egyrészt egy lézernyaláb kilövése mindössze néhány dollárba kerül, szemben a Tamir elfogórakéták átlagosan 50 000 dolláros költségével. A gázai terrorszervezetek 500-1000 dolláros rakétákat használnak, ami gazdaságosság szempontjából komoly előnyt jelentett számukra – egészen mostanáig.

Amellett, hogy lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos légvédelem, a lézer sokkal gyorsabban működésbe lép, mint a Vaskupola elfogórakétái.

Rakétaelhárító lézerfegyvert állít hadrendbe az izraeli hadsereg

„Izraelt lézerfal veszi majd körül, amely megvéd minket a lövedékektől, a rakétáktól és a drónoktól” – bizakodik Naftali Bennett miniszterelnök.

A lézer hatótávolsága körülbelül nyolc-tíz kilométer, ami azonban lényegesen rövidebb, mint a Vaskupoláé. További hátrány, hogy minden lézer egyszerre csak egyetlen fenyegetésre képes reagálni, ellentétben a Vaskupolával, amely egyszerre több rakétát is képes elfogni.

2020 januárjában az izraeli védelmi minisztérium három különböző lézerprogramot jelentett be:

  • egyet a Vaskupola kiegészítésére,
  • egy mobil rendszert a katonai egységek védelmére,
  • valamint egy repülőgépekre telepített rendszert.

Az izraeli védelmi minisztérium és az Elbit Systems közlése szerint egy 3000 láb magasan repülő Cessna repülőgépre helyezett 100 kilowattos lézer a tesztben részt vevő célpontok 100 százalékát elfogta.

A lézer légi elfogási hatótávolsága körülbelül 20 kilométer.

A földi és légi lézerek együttesen már nagyszámú lövedék elfogására alkalmasak, amely Gáza esetében azt jelenthetné, hogy a határon elhelyezett lézerek egyeltalán nem engednék át a terroristák rakétáit Izraelbe, így elméletileg csökkenne a rakétariadók aktiválásának szükségessége is.

Izrael szövetségesei szorosan figyelemmel kísérik ennek a forradalmi technológiának a fejlődését: a Lockheed Martin 2022 decemberében már partnerségi megállapodást jelentett be a Rafaellel a Vasnyaláb exportváltozatának kifejlesztéséről az amerikai védelmi piac számára.

Lézerkupolával vinné csődbe az ellenségeit Izrael

„A lézerrendszerrel az ellenség több tízezer dollárt kénytelen befektetni, mi pedig mindössze két dollárnyi áramot” – büszkélkedett Naftali Bennett miniszterelnök.