Körvonalazódnak a gázai túszalku új feltételei

Potenciális előrelépés történhet egy, a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötésében, miután a Hamász lemondott néhány keményebb követeléséről, és felvázolt egy olyan túszalku lehetőségét, amellyel együtt tudna működni.

A The Jerusalem Post szerint a Hamász tisztviselői arab médiaforrásoknak azt mondták, hogy hajlandóak rugalmasak lenni azon három követelés tekintetében, melyekhez ezidáig ragaszkodtak. Ezek a tűzszünet időtartama, az összes, izraeli börtönben fogvatartott palesztin terrorista elengedése és az izraeli hadsereg teljes kivonulása a Gázai-övezetből.

A jelentések szerint a Hamász feladta eredeti követelését, amely szerint 1 500 palesztin foglyot akart elengedni 40 túszért cserébe. A Hamász állítólag lemondott arról is, hogy az IDF teljes mértékben kivonuljon a Gázai övezetből,

de továbbra is ragaszkodott a központi városokból való kivonuláshoz és a katonai akadályok eltávolításához, hogy a kitelepített gázaiak visszatérhessenek otthonaikba.

Bár a különböző jelentések eltérő számokról szólnak, a Hamász mostani követelése 200-300 palesztin terrorista elengedése 40 izraeli túszért cserébe és és hat hét tűzszünet volna.

Szombaton izraeli források azt jelentették, hogy a kabinet „együtt tudna dolgozni” az új gázai túsz- és tűzszüneti megállapodás javaslatával, de azt is hozzátették: „Párizsban előrelépés történt ugyan, de további lépéseket kell tenni, mielőtt megállapodásra kerülhet sor”.

Ezek a jelentések azután születtek, hogy Párizsban tárgyalt egy izraeli tárgyalócsoport a Hamász terrorszervezet képviselőivel. Izraeli részről a delegáció magába foglalta a Moszad vezetőjét, David Barneat, a Shin Bet belbiztonsági szolgálat vezetőjét, Ronen Bart, az IDF túszügyekért felelős koordinátorát, Nitzan Alont és az IDF stratégiai ügyekért felelős részlegének vezetőjét, Oren Setert. A tárgyalásokat segítette William Burns, a CIA vezetője, Abbasz Kamel egyiptomi hírszerzési vezető és Mohammed al-Thani katari miniszterelnök.

Jelenleg még 139 túsz van a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában, közülük minimum 20-ról már tudni, hogy biztosan meghaltak.

Az izraeli zsidók köszönik szépen, de nem kérnek a palesztin államiságból

Egy új felmérés szerint baloldali zsidók között népszerűbb a palesztin állam létrehozásának gondolalata, mint az arabok körében.