Az izraeli zsidók köszönik szépen, de nem kérnek a palesztin államiságból

Az Izraeli Demokrácia Intézet legújabb felmérése szerint az izraeli zsidók 63 százaléka ellenzi a palesztin állam létrehozását, és a legtöbben úgy gondolják, hogy a terrorizmus vagy változatlan maradna (27,5%), vagy növekedne (44%), ha létrejönne.

A felmérés szerint az izraeli zsidók többsége nem ért egyet a Biden-kormányzattal, az Európai Unióval és más nemzetközi szereplőkkel, akik a Hamász október 7-i mészárlását követően a palesztin államiságot szorgalmazzák.

A zsidókkal szemben, az izraeli arabok 73%-a támogat egy palesztin államot, a baloldali izraeli zsidók körében ez az arány még magasabb (!), 77%.

A magukat centrisának meghatározó zsidók 48%-a, a jobboldaliaknak pedig 78%-a ellenzi a palesztin állam létrehozását.

A felmérés alapján az izraeli zsidók körében a leggyakoribb nézet (44%) a terrorizmussal kapcsolatban, hogy a terrorizmus felerősödne, ha létrejönne egy palesztin állam, a válaszadók 27,5%-a szerint változatlan lenne a helyzet, 21% pedig azt válaszolta, hogy gyengülne, de nem szűnne meg.

Nem volt olyan válaszadó, aki szerint a terrorizmus teljesen meg fog szűnni.

Ezzel szemben az izraeli arabok 41%-a úgy gondolja, hogy a terrorizmus megszűnne egy palesztin állam létrehozásával.

Miközben a Biden-adminisztráció egy „újjáélesztett” Palesztin Hatóságról tárgyal, amely a Hamász legyőzése után átveszi az irányítást a Gázai övezetben, az izraeli zsidók és az arabok egyaránt egyetértenek abban, hogy a PH reformjának valószínűsége továbbra is alacsony.

Az izraeli válaszadók 81%-a szerint kevés az esély a reformra, köztük a zsidók 83%-a és az arabok 70%-a.

Aggasztó: egységkormány létrehozásán dolgozik a Palesztin Hatóság és a Hamász

A palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök héten ismét határozottan közölte, hogy ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését, válaszul arra, hogy a Biden-kormányzat ilyen lépést fontolgat.

„Öt hónapja példátlan politikai kampányt folytatunk, amely lehetővé tette harcosaink számára a cselekvés szabadságát, hogy elérjék a háború összes célját” – mondta Netanjahu.

„Ebben az időszakban számos nemzetközi nyomásnak ellenálltunk, amelyek a háború megállítását célozták”

– tette hozzá.

„Az elmúlt napokban azonban egy újfajta nyomásnak lehetünk tanúi: egy olyan kísérletnek, amely egyoldalúan ránk kényszeríti egy palesztin állam létrehozását, amely veszélyeztetné Izrael létét” – folytatta.

„Ezt egyszerűen elutasítjuk”

– mondta.

Az izraeli kabinet vasárnap egyhangúlag jóváhagyta a palesztin államiság egyoldalú elismerését elutasító nyilatkozatot.

A gázai férfi, aki az életét kockáztatta az IDF katonáiért október 7-én

A kilencgyermekes férfi terhes feleségével a szeme láttára végeztek a Hamász terroristái.