Aggasztó: egységkormány létrehozásán dolgozik a Palesztin Hatóság és a Hamász

A Palesztin Hatóság egyre közelebb kerül egy olyan megállapodáshoz, amelynek értelmében a Hamász terroristái a palesztin kormány részévé válnának Júdeában, Szamáriában és Gázában – jelentették arab médiaorgánumok.

Rámalláhi források a Sky News Arabia hírügynökségnek elmondták, hogy a Hamász jóváhagyta azt a háromfázisú tervet, amely „a teljes megbékéléshez [a Fatahhal]” és a gázai terrorcsoportnak a Palesztin Hatóságot irányító Palesztinai Felszabadítási Szervezethez való csatlakozásához vezet, egy „egységes palesztin-arab jövőkép” keretében.

Az iszlamista csoport állítólag áldását adta Mahmúd Abbász a PH vezetőjének javaslatára is, amely egy „technokratákból álló kormány” létrehozására irányul, amelynek elsődleges célja a Gázai övezet újjáépítése lenne a Hamász által október 7-én Izraelben mintegy 1200 ember meggyilkolásával kirobbantott háború után.

A Sky News Arabia szerint a Hamász egyelőre nem kért miniszteri posztokat, de az egységmegállapodás feltételeként „világos politikai horizontot” követelt a palesztin állam megteremtése felé.

Az USA és arab szövetségesei egy kétállami béketerv bemutatására készülnek

A tervet a következő hetekben jelenthetik be, de ennek feltétele az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet.

Január 27-én Abbász szóvivője az Al Arabiyának azt mondta, hogy a PH kész átadni a hatalmat a Hamásznak a konfliktus után.

Rámalláh „kész általános választásokat tartani, és ha a Hamász nyer, az elnök átadja a [Palesztin] Hatóságot”

– mondta Nabil Abu Rudeineh szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium nem zárta ki, hogy a Hamász megtartja a hatalmat Gázában, vagy akár csatlakozik egy olyan, a Palesztin Hatóság által vezetett kormányzó testülethez, amely Júdea és Szamária területén is joghatósággal rendelkezne.

Palesztin felmérések szerint a palesztinok 89%-a támogatja egy olyan kormány létrehozását, amelyben a Hamász is részt vesz vagy amelyet a Hamász vezet. Csak mintegy 8,5% mondta azt, hogy egy kizárólag Abbász Fatah-frakciója által irányított hatóságot támogat.

Fény a gázai metró végén 8. rész – Túszok, tárgyalások, tűzszünet?

A jelenlegi háború az 1948-as, függetlenségi háború jelentőségével bír. Amichay Mihály Éva véleménycikke.