Az USA és arab szövetségesei egy kétállami béketerv bemutatására készülnek

A tervet a következő hetekben jelenthetik be, de ennek feltétele az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet.

Az Egyesült Államok és arab szövetségesei az izraeli-arab konfliktus kétállami megoldására vonatkozó, világos menetrendre épülő terven dolgoznak, amelyet reményeik szerint a következő hetekben, a március 10-én kezdődő ramadán ünnepi időszak előtt szeretnének bemutatni – írja a The Washington Post.

„Semmiképpen sem fogunk beleegyezni ebbe a tervbe, amely tulajdonképpen azt mondja, hogy a palesztinok jutalmat érdemelnek azért a szörnyű mészárlásért, amit velünk szemben elkövettek – egy palesztin államot Jeruzsálem fővárossal” – reagált a hírre Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter.

„Az üzenet az, hogy kifizetődő az izraeli civilek lemészárlása. Egy palesztin állam egzisztenciális fenyegetést jelent Izrael államra nézve, ahogyan az október 7-én bebizonyosodott”

– hangsúlyozta.

„Követelni fogom ma a biztonsági kabinet ülésén, hogy hozzon egy világos és egyértelmű döntést, amely kimondja, hogy Izrael ellenzi a palesztin állam létrehozását és a több mint félmillió telepesre kirótt szankciókat”.

„Egyértelmű támogatást várok [Benjamin] Netanjahu miniszterelnöktől és az összes minisztertől” – jelentette ki Szmotrics.

Megáll az ész: az USA elismerné a palesztin államot a gázai háború vége után?

A külügyminisztérium már vizsgálja a háború utáni államelismerés lehetőségét.

A Washington Post szerint a terven az Egyesült Államok Egyiptommal, Katarral, Jordániával, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel dolgozik együtt.

A Washington Post kifejtette, hogy ezek az országok abban reménykednek, hogy egy Izrael és a Hamász közötti, a háború végét jelentő túszalku, lehetőséget teremtene egy kétállami opció előterjesztésére.

„Mindenki, aki kétállami megoldásról beszél, megkérdezem, mit ért ez alatt?” – tette fel a kérdést Benjamin Netanjahu az ABC-nek adott vasárnapi interjújában.

„Kell-e a palesztinoknak hadsereg? Aláírhatnak katonai paktumot Iránnal? Importálhatnak rakétákat Észak-Koreából és más halálos fegyvereket? Továbbra is a terrorizmusra nevelnék-e a gyermekeiket?”

– tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.