Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A tervezett alku előirányozza Izrael és az arab világ közötti normalizálódást, a foglyok szabadon bocsátását és egy új rendszer kialakítását Gázában.

Egy izraeli forrás csütörtökön megerősítette, hogy a Biden-kormányzat jelenleg egy nagy regionális alku tető alá hozásán dolgozik, amely több olyan tételt tartalmaz, amelyek a háború utáni hosszú távú stabilitást célozzák.

A terv a jelenlegi gázai ellenségeskedések befejezésén kívül az Izrael és az arab világ közötti normalizálódást, a foglyok szabadon bocsátását és egy új gázai rezsimet is kilátásba helyez.

Úgy tűnik, a terv része annak, amire Antony Blinken amerikai külügyminiszter utalt, amikor a héten Davosban azt mondta, hogy Izraelnek kemény döntéseket kell hoznia.

A kétállami megoldás feladását javasolta halála előtt Kissinger

A széleskörűen respektált volt diplomata korábban sürgette a kétállami megoldást. Ma már azonban szerinte ez nem volna garancia a békére.

Csütörtökön a Financial Times arról számolt be, hogy arab országok is egy olyan kezdeményezésen dolgoznak, amely a Szaúd-Arábia és Izrael közötti szélesebb körű normalizációs terv részeként tűzszünetet és a gázai foglyok szabadon bocsátását tenné lehetővé – amennyiben Jeruzsálem beleegyezik a palesztin állam megteremtése felé tett „visszafordíthatatlan” lépésekbe.

A szaúdi Al-Hadath forrásai nyomán arról számolt be, hogy nemrég volt egy találkozó magas rangú izraeli, amerikai és palesztin tisztviselők között.

A beszámoló szerint a megbeszélések célja annak meghatározása volt, hogy a háború után ki kormányozza a Gázai övezetet.

A Financial Times szerint egy magas rangú arab tisztviselő azt mondta, hogy reményeik szerint néhány héten belül bemutathatják a tervet, amely magában foglalná az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálását, hogy véget vessenek a Hamász elleni háborúnak, és megakadályozzák a konfliktus közel-keleti kiterjedését.

Elbukott az iráni terv: Szaúd-Arábia kész az Izraellel való normalizációra!

„Már régóta hajlandóak vagyunk elfogadni Izraelt, ez egy olyan valóság, amivel együtt kell élnünk” – nyilatkozta Rijád brit nagykövete.